Как да спечелиш от бюти блога си

Здравей!

Първо да се представя – казвам се Велина Томова и съм лайфстайл динозавър ;) От 2004-та г. работя като редактор, а после и главен редактор на най-големите женски сайтове в България – Tialoto.bg и Edna.bg. Сега имам собствена агенция за content marketing и блог, който стартирах още през 2006.

Козметиката и писането за продукти бяха не само част от работата ми, но и истинска страст. Да, аз съм от хората, които работят хобито си и нямат един работен ден ;)

Между работата за двата сайта прекарах 2 години в маркетинговия отдел на една от големите козметични компании и там научих много за „кухнята“ на индустрията, която толкова харесвам. И там всъщност разбрах, че има как да печелиш от писане за козметика не само когато си редактов в бюти издание.

Сама знаеш, че препоръката от приятел е най-важната референция за качествата на даден продукт – от четка за зъби до автомобил.

Бюти блогърите правим точно това – тестваме, анализираме и разказваме, за да улесним в избора други, които имат нашата страст.

Големите козметични компании, за съжаление, често злоупотребяват с тази наша страст, изпращат безплатни продукти и очакват популяризиране без да дадат нищо друго в замяна, освен този безплатен продукт.

А ти знаеш колко време, усилия, рисърч и вдъхновение се изисква, за да направиш хубаво ревю. Имаш ли признание от компанията? Често не повече от един лайк.

А и каква е добавената стойност за последователите ни, които във всеки профил виждат един и същ продукт и суперлавити за него?

Всеки иска да печели от това, което обича да прави. Аз имах този шанс и много искам и други момичета да го имат – когато си партнираш с тази козметична компания, имаш достъп до качествени продукти, тестваш ги и получаваш признание и пари за това.

И няма нищо срамно да се говори за пари. Козметичната индустрия е огромна, печалбите са огромни и инвестицията в „ухажване“ на инфлуенсъри не е никак малка. Но колко от всички блогъри стават успешни и печеливши?

Рядко получаваме нещо повече от лично удовлетворение за усилията, които полагаме. „Взех този крем, защото ти ми го препоръча и ми действа страхотно!“. Много е приятно да го чуеш, нали!

Компанията, за която работех преди и с която си партнирам и сега, дава процент от продажбите на всеки нейн продукт на инфлуенсърите, които са промотирали продуктите.

Принципът е лесен:

Поръчваш онлайн, тестваш, пишеш ревю на продуктите и когато някой прояви интерес, му помагаш да си го купи.

Това е. Аз поддържам блога си по този начин, имам на разположение над 200 продукта за тест, винаги има за какво да пиша и получавам допълнителен стимул да продължа да го правя и да се развивам.

За мен това е смисъла на бюти блог обществото – да си помагаме заедно да се развиваме, без да се оставяме да ни използват само за безплатна реклама.

Какво мислиш? Пиши ми на лично в Instagram :)