Възрастта е само статистика

Брад Пит бил остарял, защото станал на 48. А като стане на 84, какъв ще е бре, ако сега е стар?

Това ми напомни, че малко преди 30-я ми рожден ден се замислих по въпроса с годините и възрастта. Естествено, стигнах до извода, че всичко е относително и че човек е на толкова, на колкото се чувства.

Цифрите са измислица на хората, която улеснява комуникацията. Без цифри не можем да мерим, броим, претегляме, сравняваме, оценяваме.

Но какво казваше Малкият принц за цифрите?

„Възрастните обичат цифрите. (…) Така, ако им кажете: „Доказателството, че малкият принц е съществувал, е, че беше очарователен, смееше се и искаше овца. Когато някой иска овца, това е доказателство, че съществува“, те ще свият рамене и ще се отнесат с вас като с дете.

Но ако им кажете: „Планетата, от която дойде, е астероид Б 612“, тогава ще се убедят и ще ви оставят на мира с въпросите си.

Разбира се, ние, които разбираме живота, не щем да знаем за номерата! „

Цифрите са натоварени с определен смисъл, определено настроение или по-скоро хората са им дали това значение. Затова е приятно да станеш на 17, бързаш да навършиш 20, а после се дърпаш, като станеш на 40.

Продължителността на човешкия живот е относителна и никой не знае колко му е отредено.

Затова и възрастта е относително понятие – защото не знаеш коя година ще е последна и спрямо нея да определиш останалите като младост, зрялост, края на дните и т.н.

Освен това броя на годините пречи за осъществяването на голяма част от мечтите. „На 35 съм, закога да уча“, „На 44 съм, за кога да започвам да рисувам“.

А е толкова лесно просто да направиш крачка към мечтата си, без да ти пука какво пише в графата Възраст. Защото е важно, че ще го направиш, че ще си го опитал, че ще си сбъднал мечтата си.

Така че Брад Пит не е остарял като е станал на 48, нито пък аз съм променена, защото вече съм на 30. И двамата просто „сме“ на този свят още една година. Цифрите са само за статистика.

И като празник на всяка следваща година, реших да не бода тортата си с цифри.

Един празничен фойерверк е достатъчен, за да си кажа „честит ми рожден ден„. Годините не са толкова важни.