Заповядайте на вечеря

255
Не е важно какво има на масата, важното е какво има в душата.

А душата може да се напълни от това, което има на масата. И никой не говори за пари, а за хармония и добър вкус.

Последният се възпитава не с много ядене, а с много четене и с още повече гледане на добри примери. Само трябва да знаеш накъде да гледаш.

Преди да ви оставя на разкошните снимки, щипнати оттук и оттам, няколко съвета за елегантна маса:

Покривката и чиниите да са в контрастни цветове. Ако чиниите са бели, покривката да е цветна, ако чиниите са шарени, покривката задължително да е едноцветна, в един от цветовете по чиниите.

Салфетките е най-добре да са кърпи от плат, съчетани по цвят с покривката. Това не значи от същия цвят, а контрастни и сгънати по интересен начин.

Приборите трябва да се излъскат със суха кърпа преди да се наредят на масата. Само това е достатъчно, за да изглежда масата наистина празнично.

Същото важи и за чашите, дори да не са от чешки кристал.

Претрупването на масата само разваля хармонията. Използването на помощна маса, на която да са наредени бутилките, храната и всичко допълнително е почти задължително.

Цветя и свещи, свещи и цветя. Но малки букетчета и малки свещички. Иначе на гостите ви ще им се иска да разкарат цялата украса, за да могат да се гледат в очите докато си говорят.

И не дръжте порцелановия сервиз заключен в гардероба. Всеки ден е достатъчно специален повод, за да подредите красива маса за вечеря.

Но най-важно от всичко е да си с любими хора :)