Защо ми е автомобил?

Виж още

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Когато Деми Мур срещна Мария Бакалова…

Има истинска Пепеляшка и нейното име е Мария Бакалова....

Сезонът на книгите

Най-сладкият миг е когато най-сетне си успял да наместиш...

Сподели


Нямаме семейна кола. Никога не сме имали кола. Единственото превозно средство на бензин, което сме притежавали някога, беше моторът на тате.

Сега имаме велосипеди, а желание за автомобил нямаме никакво.

Причини за това – колкото искаш.

Скъпо е

Автомобилите са скъпи, застраховките са скъпи, поддръжката, винетките, паркирането – всичко това струва много, ама наистина много пари, които мога да дам за редица други много по-прекрасни неща.

Преди време направих кратко проучване сред фейсбукприятелите ми и се оказа, че на месец един автомобил струва на притежателя си от 200 до 350 лв.

Веднага се сещам за 33 различни чудни приложения на тия пари, като само едно от тях е ето това.

Губиш време

Да караш автомобил в града, значи да пилееш ценно време от живота си в безсмислено висене в задръстване и в безцелно обикаляне за паркиране.

Имаме случаи, в които шофьорът в компанията така и не идва да вечеря с нас в ресторанта, защото не може да намери къде да паркира.

Губиш ценни моменти

Докато се шофира, не могат да се правят други неща.

Не можеш да говориш пълноценно със спътниците си, не можеш да четеш книга, да гледаш пейзажа, да си дремнеш, да се запознаеш с някого, да си хапнеш.

Всичко това обаче можеш спокойно да правиш в градския транспорт. Подчертавам градския, а не маршрутките, които са взели в себе си най-лошото от автомобилите и автобусите.

Вредно е

Замърсяването и лошия въздух си го правим самите ние.

Всички се възмущават от смога над София…докато се возят в колите си към планината.

От ауспусите излиза отрова – за нас, за въздуха, за климата.

Замърсяването на планетата не го правят „гадните корпорации“, а самите ние – милиардите шофьори, които бълват ежеминутно тонове въглероден диоксид, който се превръща в суша, наводнения, затопляне, рекордно ниски температури.

Харчи се петрол

В следващите 20 години ежедневната нужда от петрол на човечеството ще се увеличи двойно, като 97% от количеството ще се използса за транспорт.

Броят на автомобилите ще се увеличи за 10 години от 10 милиарна на 20 милиарда и огромна част от тях се движат с бензин.

Само че петролът не е само за бензин на автомобилите.

Той е смазочни материали, лекарства, синтетични продукти. Ако се огледате около себе си, ще видите колко от предметите, които ползвате, всъщност са изработени от петрол.

Когато дойде времето да пестим всеки барел, първото, от което ще се лишим, е личния автомобил, защото другите неща нямат заместител.

Опасно е за живота

Онзи ден петима души умряха в автомобилна катастрофа. Всеки ден умират хора, участниците в движението.

Други пък сменят превозново средство завинаги – от колата сядат в инвалидната количка.

Не, благодаря, има и други варианти.