За боядисването с любов и мече

Виж още

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Когато Деми Мур срещна Мария Бакалова…

Има истинска Пепеляшка и нейното име е Мария Бакалова....

Сезонът на книгите

Най-сладкият миг е когато най-сетне си успял да наместиш...

Сподели


Предупреждение: Разглеждането на ИКЕА и Pinterest може да доведе до пребоядисване на Вашия дом.

Гледах, гледах, завиждах, завиждах, мислих, пресмятах, припомнях си Ремонта отпреди 4 години и накрая реших – ще боядисам коридора.

Първоначално идеята беше за пребоядисване на един шкаф в кухнята. После прерасна в разместване на мебели, докато накрая това с коридора изкристализира, оформи се и засия като крушка над главата ми.

Няколко въпроса, свързани с боядисването, ме накараха да прекарам няколко дни в четене на форуми, а накрая изсипах всичките си въпроси на продавачите в магазина за боя.

Жената се оказа мила, любезна и склонна към експерименти, та мнението й се оказа напълно адекватно.

Ето и за вас важните отговори на важните въпроси, свързани с боядисването.

Може ли латекс върху блажна боя?

Може, но преди това трябва да се матира повърхността с шкурка. В магазина знаят с колко едра шкурка. (Да не забравя, че пека кекс докато пиша, че ще изгори и жалко за канелата и бананите).

След като матирате повърхността, започвате смело да нанасяте боята с мече. Всъщност не смело, а внимателно, защото първата ръка доста се стича, но това не бива да ви отказва. Мажете докато стената от гадно тъмно-розово-кафеникаво стане приятно светло-зелено-млечна.

Може ли латекс върху вратите?

Може, става много красиво – матово и приятно на пипане. Не блести, но сега така е модерно, може да питате първия срещнат блогър.

Единственият недостатък е, че не може да се търка агресивно и домашните трябва да се инструктират да отварят и затварят вратите само с помощта на бравата, но не и на ръце, крака, рамо, за да не остават петна.  Но пък винаги може да лакирате отгоре с прозрачен лак ;)

Как се премахват петна от латекс?

Петна от латекс се премахват най-вече веднага. Това означава един да боядисва, а друг да тича наоколо с мокър парцал и да забърсва падналите капки.

След края на боядисването положението става по-трудно, трябва да си вземете шпакличка, вода и оцет и да търкате до обезумяване. Накрая ще ви се прииска просто да сложите отгоре нов ламинат.

Тук е момента и да ви посъветвам да не пренебрегвате пакетирането и застилането на повърхностите преди старта на боядисването. От ентусиазъм аз просто хвърлих един лигав найлон на пода и реших, че съм си решила въпроса.

Ако бях мъъъъничко се постарала да залепя вестници на пода, и без това имах хартиено тиксо, сега нямаше да вися в сайтове за ламинат.

И накрая, ако някое мебел или помещение ви дразни, не мислете веднага за купуване на нови мебели, а просто за пребоядисване. Отнася се дори за демодираните ламперии. Ударете им един латекс, стените боядисайте в нещо контрастно и честито! Ще имате ново помещение само с два дни работа и едни 20 лева за латекс.

Бъдете смели и не робувайте на стереотипи.

Приятно боядисване, кексът ми изгоря.