Испания ми идва на крака и ще ме води на кино!

„Франкофон, който е бил в Испания повече пъти, отколкото във Франция“. Така написах в категорията За мен в блога и, честна дума, това е самата истина.

Учих френски 10 години, за да може накрая да науча испански за 3 месеца, да прекарам там най-вълшебните си лета и да разбера, че има нещо в тази държава, в този език и в тези хора, които винаги ще ме карат да се връщам там.

Е, това с връщането в последните 6 години нещо не ми се получава, но пък имам чудесно извинение за това, което в момента e на детска градина.

Милата Испания обаче се смили над мен и реши, че ще ми дойде на крака. И не само ще ми дойде на крака, но и ще ме заведе на кино, ей така, за отпразнуване на започващото лято.

С цялото това многословие се опитвам да кажа така, че да ви вдъхновя и вас, че започва 23-то издание на Седмицата на испанското и иберо—американското кино. Que bonito!

Защо чак пък такава радост? Защото испанското кино и всъщност всяко кино, различно от американското, с което са ни пълни моловете, е повод за празник. И за сангрия, шумни приятелски компании и късна вечеря след киното. Аха-аха и да реши човек, че е в Мадрид или Барселона.

В програмата има 17 филма, обобщени под мотото „Повече смях, повече сълзи“, та ви е ясно, че няма да излезете от филм с постна физиономия и горчив вкус на изгубено време.

Понеже човек не може да изгледа всички филми и да изчете всички книги в този живот, аз си избрах три филма, на които ще занеса дългата си пола и многоцветния си гердан. Като ще е испанска седмица, да е испанска, нали, оле!

Та трите филма, на които се спрях, са:

Булката

la novia

Адаптация на произведението на Федерико Гарсия Лорка “Кървава сватба”. От деца Леонардо, младоженецът и булката са неразделни.

Но с наближаване датата на сватбата, отношенията между тримата се усложняват. Между момичето и Леонардо винаги е съществувало нещо повече от приятелство.

Напрежението между тях нараства и е като невидима нишка, която не може да бъде обяснена, но и не може да бъде прекъсната.

Режисьор: Паула Ортис С участието на: Инма Куеста, Асиер Ечандиа.
Любовен романс, драма
Език: испански
Субтитри: български
Не се препоръчва за деца под 13 години

4 юни (събота), Кино Люмиер, 17:00, вход: 7 лв.
7 юни (вторник), кино Г8, 18:15, вход: 7 лв.
9 юни, Кино Люмиер, 18.30, вход: 7 лв.

Коледна нощ в Барселона

barcelona

В Барселона, в магическата нощ преди Рождество, няколко души изживяват романтични, луди любовни истории, които понякога придобиват горчив привкус.

Испания, 2015, 96 мин.

Режисьор: Дани де ла Орден С участието на: Александра Хименес, Абел Фолк
Драма Език: каталунски, испански
Субтитри: български
Не се препоръчва за деца под 7 години

3 юни (петък), Кино Г8, 18:30, вход: 7 лв.
6 юни (понеделник), Кино Люмиер, 20:30, вход: 7 лв.
9 юни (четвъртък), Евро синема, 20:15, вход: 7 лв.

Магнетичното дърво

magneti4noto dyrvo

Млад имигрант се връща у дома след десетгодишно пътешествие по света и след като предприема важни промени в живота си.

След завръщането си решава да прекара няколко дни със семейството си, за да си спомнят за доброто старо време.

Ала нещо в ума му се пробужда, щом си дава сметка, че всички те живеят закотвени в миналото.

На място с особена магнетичност и странности, което сякаш поглъща изцяло всеки пътник по тези места се заражда спор за бъдещето му и посоката, която той ще поеме занапред.

Режисьор: Исабел де Айгуавивес

С участието на: Андрес Хертрудикс, Мануела Мартели Драма Език: испански

Субтитри: български

7 юни (вторник), Кино Г8 (зала 3), 19:00, вход: СВОБОДЕН

Цялата програма можете да видите тук, а ако сте като мен и не знаете къде се намират Евросинема и Г8, ето, да си знаете:

Евросинема: София, бул. Александър Стамболийски 17

Културен център „G8“: София, ул. „У. Гладстон“ №8

Hasta luego!