Мързелът ще ме запази красива. И умна

enjoying_life-wallpaper-2560x1

Има един текст, който обикаля интернет от 10 години. Всъщност, обикаля пространството още преди интернет, защото си спомням ясно как го видях в един вестник и прилежно го преписах в Черния си тефтер.

Авторството на текста се преписва на Кърт Вонегът, но май не било негово, всъщност в крайна сметка вече няма значение. Напротив, има. Ясна е авторката, ура, жена е и всъщност обяснява обемната част със съвети за красота, които един мъж няма как да знае. Жената се казва Мери Шмих, журналист.

Онзи текст, който бил обръщение към студентите от един университет и започва със „Ако мога да ви дам само един съвет, то той е „използвайте плажно масло“.

Там няма ред, който да не съм запомнила. И който да не доказва верността си всеки изминал ден.

Там, освен всичко останало, се говори и за едни общовалидни съвети за грижа за тялото, които, като се огледам около себе си, спазваме аз и съседската котка.

За котката нямам представа защо го прави, но за себе си знам със сигурност, че правя (или по-скоро не правя) много неща, защото от рано разбрах, че младостта не е завинаги и че човек е много по-дълго време възрастен и стар, отколкото млад.

Та затова прословутият ми мързел се оказа моят най-голям коз в инвестирането ми в бъдещата ми хубост ненагледна.

И точно преди да ви отегча, ще премина към конкретика, за да не си мислите, че съвсем съм си изгубила ума, мислейки със сърцето си.

И така, ето как грижата за красотата днес е всъщност гаранция за грозота утре. Ако можете да си спестите поне две от тези процедури, наистина ще ви е по-лесно да живеете в тялото си на възрастен и стар човек.

А това време ще дойде по-скоро отколкото си мислите и ще продължи по-дълго, отколкото предполагате.

. . .

Знаете ли, няма да преразказвам текста. Просто ще го копирам, защото, като го прочитам сега, се оказва, че ми е оказал много по-голямо влияние, отколкото предполагах.

Enjoy и оставете мисленето на сърцата си.

Ползвайте плажно масло

~ Радвайте се на силата и красотата на младостта си. Всъщност, вие ще разберете силата и красотата на младостта си едва след като те избледнеят, но не им обръщате внимание сега. Повярвайте ми, след 20 години, когато разглеждате старите си снимки, ще си припомните по начин, който сега не можете да проумеете, колко много възможности е имало пред вас и колко невероятно сте изглеждали. И че всъщност изобщо не сте били дебели.

~ Не се притеснявайте за бъдещето. Или пък се притеснявайте, но знайте, че притеснението ви ще бъде от полза не повече от дъвченето на дъвка при решаване на уравнение по алгебра. Истинските ви беди в живота ще дойдат от неща, които никога не са се появявали в съзнаието ви, а ви заслепяват в 4 часа следобед на някой мързелив вторник.

~ Всеки ден правете нещо, което ви плаши.

~ Пейте.

~ Не бъдете безотговорни към сърцата на другите хора. Не се свързвайте с хора, които са безотговорни към вашето сърце.

~ Чистете си зъбите с конец.

~ Не си губете времето в ревност и завист. Някога сте по-напред, друг път изоставате. Надбягването е дълго и в крайна сметка е със самите вас. Помнете похвалите, които получавате. Забравяйте обидите. И ако успеете, кажете ми как сте го постигнали.

freedom

~ Пазете старите си любовни писма. Изхвърляйте старите си банкови извлечения.

~ Протягайте се.

~ Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво искате от живота. Най–интересните хора, които познавам, не са знаели на 22г., какво искат от живота. Някои от най–интересните 40-годишни хора, които познавам, все още не знаят.

~ Взимайте калций. Бъдете внимателни с коленете си. Ще ви липсват, когато няма да са наред.

~ Може би ще се ожените, може би няма. Може да имате деца, може и да нямате. Може би ще сте разведени на 40 г., а може би ще танцувате патешкия танц на 75-тата годишнина от брака си. Каквото и да стане, не се възгордявайте прекалено много, нито се ругайте. Избраните от вас решения са наполовина резултат на късмета. Което е валидно и за всички останали.

~ Радвайте се на тялото си. Използвайте го по всякакъв начин. Не се страхувайте от него или от това, което другите мислят за него. То е най-великият инструмент, който някога ще притежавате.

~ Танцувайте. Даже и да няма къде другаде, освен в стаята, където живеете.

~ Четете указанията. Даже и да не ги спазвате. Не четете модни списания. Те само ще ви накарат да се почувствате грозни.

SHE-0119-ka-resolutions-enjoying-life

~ Опознайте родителите си. Някой ден те ще си отидат завинаги.

~ Бъдете мили с хората от вашето поколение. Те са най–добрата връзка с вашето минало и са вероятно хората, които ще са до вас и за в бъдеще.

~ Разберете, че приятелите идват и си отиват. Но на малко от тях трябва да държите.

~ Работете упорито. За да преодолеете разстоянията в географския смисъл и начина на живот. Защото колкото повече остарявате, толкова повече ще се нуждаете от хората, които са ви познавали на младини.

~ Поживейте в Ню Йорк. Но го напуснете, преди да ви е направил прекалено твърди. Поживейте в Северна Калифорния, но я напуснете, преди да ви направи твърде меки. Пътувайте.

~ Приемете някои вечни истини. Цените ще се повишават, политиците ще лъжат. Вие също ще остареете. И когато това стане, ще си въобразявате, че когато сте били млади, цените са били поносими, политиците благородни, а децата са уважавали възрастните.

~ Уважавайте родителите си.

~ Не очаквайте друг да ви издържа. Може би притежавате фонд. Може би ще се ожените за богат човек. Но никога не знаете, кога това може да изчезне.

~ Не експериментирайте твърде много с косата си. Защото иначе, когато станете на 40, тя ще изглежда като на 85.

~ Внимавайте чии съвети ще приемете. И бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават. Съветите са форма на носталгия. Даването на съвети е изваждане на миналото от мястото му, забърсване, боядисване на грозните части и преработване, за да се представи на по–висока стойност.

Но ми вярвайте за плажното масло!

* * *

А защо мързелът ще ме запази умна? Защото четенето не изисква почти никакво физическо усилие, но пък толкова добре се отразява на ума ;)