Колко козметика е нужна на едно бебе – пълен списък

bebeshka-kozmetikaЕдно малко човече, а толкова много неща трябва да се напазаруват за него. Списъкът за новородено, като започнем от комплекта за изписване, през бодитата, обиколника за леглото и количката, та стигнем до кремчетата и сапунчетата, е по-дълъг от самото бебе.

Сякаш за всяка част от малкото му телце има отделно кремче, лосионче и аксесоарче.

И ако не вземем най-скъпото и най-доброто, се превръщаме автоматично в лоши родители, а кариерата ни на такива току що е започнала. Неприятно, нали.

Още с първото бебе подозирах, че това с многото козметика, ежедневното къпане и десетте кремчета е малко прекалено.

С второто вече смело мога да твърдя, че на бебето му е нужно много по-малко козметика, отколкото си мислим.

За улеснение снимах съдържанието на тоалетната чантичка на моето второ бебе. Липсва само шампоанът Бочко с лавандула, с който къпя и малкото, и голямото.

Козметиката на моето бебе включва:

– масло от кайсиеви ядки

Мажа я с него след баня и съм абсолютно спокойна, че е най-чистото и най-подходящото нещо за кожата на едно токущо дошло на света човече. Няма парабени, няма консерванти, няма нищо, от което да получи атопичен дерматит. Е, няма и онази разтапяща миризма на бебе, която повечето лосиони имат, но това е бебе, не цвете, не му трябва да мирише, за да го харесваме.

С това масло ѝ мажа и главата, защото се появиха млечни корички (крусти). Намазвам я сутринта обилно, стои през деня и вечерта изкъпвам. Само за няколко дни коричките намаляха значително.

– крем Здраве

С него мажа дупето и сгъвките, ако са зачервени. Зачервяват се когато не сменям пелените достатъчно често и когато е много топло. Не го ползвам често, но успокоява само с едно намазване.

– физиологичен разтвор (банка, а не отделни флакончета)

Измиването с физиологичен разтвор е важна част от тоалета на момиченцата. За момченцата такова чудо не трябва.

В началото взех отделни флакончета, еднократно дози, но толкова пластмаса изхвърлих за 4 дни, че се отказах. Пробих банката с ножица и така изцеждам колкото ми е необходимо на тампонче за разгримиране. Обикновено се пробива с игла за спринцовка и тече по-лесно.

– Стеримар морска вода за прочистване на носа.

Пробвах да й капя физиологичен разтвор, но той не прочиства носа така, както спрея под налягане.

– Помпичка за нос.

Ако трябва да взема бебето си и само едно нейно нещо на самотен остров, ще взема помпичката за нос. Само така може да се отпуши бебешки нос, който е толкова миниатюрен, че нищо друго не може (а и не трябва) да влиза вътре.

– Клечки за уши.

В бебешките уши не се бърка до първата година. Все пак клечките са нужни, за да почиствате ушните миди.

– Четката за коса

Честно казано, може и без нея. Ако бебето ви има много коса и наистина има нужда от сресване, по-добре вземете гребен. Аз взех тази четка, защото е мекичка и сладурска. Бебето ми почти няма коса, така че сега е по-скоро за разкош, отколкото за ползване.

– Мокри кърпички

Незаменими, особено навън. Избърсват всичко, включително разлято по количката кафе. Вкъщи обаче мийте дупето на чешмата. След първите няколко месеца, когато бебето заякне, а вие добиете смелост, измиването на чешмата е по-полезно за кожата, по-добре за природата и по-икономично за бюджета ви.

Толкова за бебешката козметика. Всичко останало ми се вижда ненужно, прекалено скъпо, доста химическо и силно рекламирано.