Цени на карти и билети за градски транспорт в София – for dummies

Обоновена през юли 2022:

В София от 1 септември 2022 ще се пътува по нов начин, с нови тарифи, които да стимулират ползването на градски транспорт и отговарят на съвременния начин на ценообразуване в сферата. Както и досега, най-изгодно е пътуването с карта за цялата градска мрежа, при която имате неограничен брой пътувания и прекачвания.

С новите е-билети ще може да се комбинира пътуване с автобус, трамвай, тролейбус и метро. По-краткосрочният ще струва колкото и сегашния хартиен талон- 1,60 лв., и ще е с валидност 30 минути. С този билет пътникът ще може да се вози и на друго превозно средство и след изтичането на половин час, ако регистрацията в него е направена преди 30-ата минута. Другият билет за време ще е валиден 60 минути и ще струва 2,20 лв. С него също ще може да се пътува повече от веднъж, ако регистрацията е до 60-ата минута.

В крайна сметка СОС реши хартиените билети, продавани в метрото, да останат с досегашната си цена от 1,6 лв. Първоначалният вариант предвиждаше те да поскъпнат до 2 лв. По време на общественото обсъждане на промените в наредбата обаче се получиха множество възражения, в резултат на което авторите им се отказаха от идеята си. В същото време обаче същият хартиен билет, продаван от водачите в наземния транспорт, след Нова година ще струва 2 лв. Той няма да дава възможност за прекачване.

Обновените видове абонаментни карти ще бъдат въведени още от 1 септември т.г. Тогава трябва да започне да се предлага новата годишна младежка карта за всички линии с цена от 250 лв. От нея ще могат да се възползват всички софиянци на възраст до 26 г., независимо от това дали учат или работят. Месечно същата карта ще струва 25 лв. Отново от есента учениците и студентите ще могат да купуват наведнъж и годишна абонаментна карта, каквато възможност в момента не съществува. Нейната цена ще е 200 лв. Предстои и пускането на карта „Родител“ – месечна карта с цена от 10 лв., с която родители на деца до 2 г. ще могат да ползват цялата мрежа на обществения превоз.

Предвижда се и появата на 24-часова, 72-часова и седмична карта от понеделник до неделя. Цените ще бъдат съответно 6, 15 и 20 лв. Новост ще е и правото за ползване на буферен паркинг с превозен документ от наземен транспорт, а не само с такъв за метрото. В същото време се запазва и дневната карта от 4 лв. Ако плащате с дебитната си карта, системата ще преброи пътуванията ви след 24 часа и ако са над 4, ще ви таксува като за дневна карта – само 4 лв.

Месечната карта за цялата градска мрежа ще продължи да струва 50 лв. Пенсионерите ще плащат по 25 лв. за месечна карта при 26 лв. в момента. За хората над 68 години месечният абонамент поскъпва от 8 на 10 лв.

 

 

От 1 юни 2016 единичният билет за градския транспорт в София става 1.60.

Всички реват оглушително, сякаш всички се возят от сутрин до мрак в 72, а автомобилите с по един човек в задръстването са мираж.

Истината е, че билетчето за градския транспорт в София всъщност почти не променя цената си за онези, които ползват градския транспорт като основен, ежедневен, единствен транспорт, за да ходят на работа, на училище, до Кауфланд и за минерална вода до Б анята.

Уловката е в това да се използват карти за градския транспорт. Освен по-високата цена от 1.60, се въвеждат нови варианти за комбинирания пътувания, които простата сметка с елката на компютъра ми показват, че излизат повече от изгодно.

  • Ако не пътувате всеки ден, но все пак пътувате от време на време:

10 талона за пътуване – 12 лв. Това прави по 1.20 лв за билетче, което е само с 20 ст повече от досега. Допълнение от 2020: Талонът с 10 билета вече може да се ползва от повече от 1 човек. Можете да дадете едно билетче от талона на приятел, да дупчите за детето си, ако е над  7 години, но пътува рядко, да подарите 1 билет на някой, който не си е взел. За мен това е оптималният вариант и го ползвам непрекъснато.

  • Ако понякога ви се налага да пътувате много или сте гост на София за няколко дни:

Карта за 3 дни за всички линии – 10 лв. Това прави по 3.30 лв на ден. Още след второто качване на превозно средство за деня ще се возите безплатно.

Дневната карта продължава да е 4 лв. След второто пътуване за деня ще се возите безплатно

  • Ако ходите на работа с метро и 1 наземна линия (като мен)

Карта Метро плюс – 43 лв на месец. Това прави по 1.95 лв на работен ден, т.е билетчето ми излиза по малко повече от 50 ст. (с метро до някъде и после с автобус до офиса и по обратния маршрут вечер).

Ако използвате въпросната карта и в почивните дни, защото метрото стига до къде ли не, единичното пътуване става още по-евтино.

  • Ако пътувате всеки ден, ходите на работа, сменяте по няколко вида транспорт и изобщо – возите се, годишната карта е хитът, поне според мен и моята елка.

За цяла година цената на карта за градски транспорт за всички линии е 365 лв. По един лев на ден, ако годината не е високосна. Повтарям, по един лев НА ДЕН.

Ако никоя от тези опции не подхожда на вашия стил на пътуване, значи използвате градския транспорт толкова рядко, че увеличението едва ли ви засяга.

Подсказка за финал: Ако все пак високата цена на билетчето в София ви възмути толкова много, че решите да емигрирате в някоя „нормална държава“, ето какво ви очаква там като цени на градския транспорт:

Мадрид >>>

Париж >>>

Хамбург >>>

Допълнителни доходи