Цени на карти и билети за градски транспорт в София – for dummies

От 1 юни 2016 единичният билет за градския транспорт в София става 1.60.

Всички реват оглушително, сякаш всички се возят от сутрин до мрак в 72, а автомобилите с по един човек в задръстването са мираж.

Истината е, че билетчето за градския транспорт в София всъщност почти не променя цената си за онези, които ползват градския транспорт като основен, ежедневен, единствен транспорт, за да ходят на работа, на училище, до Кауфланд и за минерална вода до Б анята.

Уловката е в това да се използват карти за градския транспорт. Освен по-високата цена от 1.60, се въвеждат нови варианти за комбинирания пътувания, които простата сметка с елката на компютъра ми показват, че излизат повече от изгодно.

  • Ако не пътувате всеки ден, но все пак пътувате от време на време:

10 талона за пътуване – 12 лв. Това прави по 1.20 лв за билетче, което е само с 20 ст повече от досега. Допълнение от 2020: Талонът с 10 билета вече може да се ползва от повече от 1 човек. Можете да дадете едно билетче от талона на приятел, да дупчите за детето си, ако е над  7 години, но пътува рядко, да подарите 1 билет на някой, който не си е взел. За мен това е оптималният вариант и го ползвам непрекъснато.

  • Ако понякога ви се налага да пътувате много или сте гост на София за няколко дни:

Карта за 3 дни за всички линии – 10 лв. Това прави по 3.30 лв на ден. Още след второто качване на превозно средство за деня ще се возите безплатно.

Дневната карта продължава да е 4 лв. След второто пътуване за деня ще се возите безплатно

  • Ако ходите на работа с метро и 1 наземна линия (като мен)

Карта Метро плюс – 43 лв на месец. Това прави по 1.95 лв на работен ден, т.е билетчето ми излиза по малко повече от 50 ст. (с метро до някъде и после с автобус до офиса и по обратния маршрут вечер).

Ако използвате въпросната карта и в почивните дни, защото метрото стига до къде ли не, единичното пътуване става още по-евтино.

  • Ако пътувате всеки ден, ходите на работа, сменяте по няколко вида транспорт и изобщо – возите се, годишната карта е хитът, поне според мен и моята елка.

За цяла година цената на карта за градски транспорт за всички линии е 365 лв. По един лев на ден, ако годината не е високосна. Повтарям, по един лев НА ДЕН.

Ако никоя от тези опции не подхожда на вашия стил на пътуване, значи използвате градския транспорт толкова рядко, че увеличението едва ли ви засяга.

Подсказка за финал: Ако все пак високата цена на билетчето в София ви възмути толкова много, че решите да емигрирате в някоя „нормална държава“, ето какво ви очаква там като цени на градския транспорт:

Мадрид >>>

Париж >>>

Хамбург >>>

Допълнителни доходи