Цени на карти и билети за градски транспорт в София – for dummies

Виж още

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Когато Деми Мур срещна Мария Бакалова…

Има истинска Пепеляшка и нейното име е Мария Бакалова....

Сезонът на книгите

Най-сладкият миг е когато най-сетне си успял да наместиш...

Сподели

От 1 януари 2023 г. се въвеждат нови електронни превозни документи в София: 

Билет 30 плюс – Той позволява прекачвания в рамките на 30 минути след първата валидация. Струва 1,60 лв. и може да се зареди в  Sofia City Card, Ultralight или да се ползва с банкова карта (услугата PayAsYouGo).

При прекачване задължително трябва да се валидира отново във всяко следващо превозно средство.

Последната валидация трябва да е преди изтичането на срока от 30 мин.

Това е удобно за кратки пътувания – до магазина и обратно, да вземете пратка от офис на Еконт или Спиди или да си платите сметките, ако все още не плащате онлайн.

При реализирани пътувания с над 2 билета 30 плюс в рамките на деня, заплатени с една и съща банкова карта, автоматично се агрегира дневна карта за всички линии на цена 4,00 лв.

Това е най-евтиният начин да се придвижвате в ден, в който имате да свършите много задачи на различни места – много по-удобно и по-евтино от това да вземете колата и да се чудите къде да паркирате.

Имате и възможност да изкарвате допълнителни доходи и цените на картите и билетите в градския транспорт да не ви притесняват. Ако ви омръзна да си броите стотинките, кликнете тук >>>

Билет 60 плюс – Той позволява прекачвания в рамките на 60 минути след първата валидация. Струва 2,20 лв. и може да се зареди в Sofia City Card или Ultralight. При прекачване задължително трябва да се валидира отново във всяко следващо превозно средство. Последната валидация трябва да е преди изтичането на срока от 60 мин.

* Билетът 60 плюс е необходим и за ползване на транспорт при поискване. Транспорт при поискване е нова услуга на Общината, разработена за Югозападните райони: Горна баня, Бояна и Бъкстон и Манастирски ливади. Инфраструктурата там не позволява влизане на стандартни автобуси. Повече за този нов вид транспорт при поискване има тук.

* Билетът 30 плюс и билетът 60 плюс не могат да се комбинират едновременно в една и съща карта.

Билет от водача – Водачите продават билети на цена от 2,00 лева, които влизат в сила от 01 януари 2023 г. Важат само за конкретното превозно средство и не дават право на прекачвания.

Банкова карта – Валидира се на сините устройства в градския транспорт. След валидирането на повече от два пъти на билет 30 плюс, тя става дневна карта на цена от 4 лева за цялата мрежа. Трябва да се валидира всеки път. В полунощ банката трябва да е готова с калкулацията на пътуванията. Плащането с карта в градския транспорт е най-лесният начин да се возиш, ако си от хората, които не ползват транспорт всеки ден. Не е нужно да помниш новите цени на картите и билетите, кое е плюс, кое е минус. Просто влизаш, маркираш си картата и се возиш. Правя го вече 1 година и никога не е имало проблем.

24-часова карта – От 01 януари 2023 г. се предлага нов вид превозен документ – 24-часова карта. Тя позволява неограничен брой пътувания с всички видове транспорт (без зелен транспорт при поискване) в рамките на 24 часа. Тя е за всеки, който има неотложни ангажименти в натоварените райони на града, дошъл е за кратко или пък традиционно използва алтернативен транспорт. Срокът на картата за 24 часа започва да тече от момента на покупката. Може да се вземе и за бъдеща дата, като тогава срокът ѝ започва да тече от 00:00 ч. на избраната дата и важи до 23:59 ч. на същата. Цената е 6 лева и се зарежда в Sofia City Card или в картата Ultralight.  Разликата с предишната дневна карта от 4 лв е, че тази важи за 24 часа, а не до полунощ в деня, в който е купена. Идваш в София следобед, купуваш си 24-часова карта, свършваш за два дни задачите (едно преспиване) и се прибираш. Лесна работа :)

72-часова карта – От 01 януари 2023 г. се въвежда и 72-часовата карта, която позволява неограничен брой пътувания с всички видове транспорт (без зелен транспорт при поискване) в рамките на 72 часа. Срокът й започва да тече от момента на покупката.

72-часовата карта може да се закупи и за бъдещ период, като тогава срокът й започва да тече от 00:00 ч. на първия ден от избрания период и важи до 23:59 ч. на третия ден.

Тя е за всеки, който има работа в града в този интервал, независимо дали е турист, гост в града или пък ползва други начини на придвижване в ежедневието си. Цената е 15,00 лв. и може да се зареди в Sofia City Card и в хартиената ни карта Ultralight. 

Седмична карта – От 01 януари 2023 г. ЦГМ подарява безплатен уикенд за цялата мрежа. За целта пътникът трябва да плаща с банкова карта от понеделник до петък всеки ден, без изключение, и пътуванията да са с повече от два билета 30 плюс, тогава в края на всеки ден от картата ще бъдат изтеглени 4 лева. А в събота и неделя при валидиране на банковата карта в превозните средства пътуването ще струва 0 лева в цялата мрежа. 

Годишна карта – Годишната абонаментна карта Sofia City Card е за цялата мрежа и предоставя правото на безплатен буферен паркинг по системата „Паркирай и пътувай“. От 1 септември 2022 г. картата вече може да се плаща на 3 вноски.

Първата вноска за три месеца е за 150 лева, следващите три месеца са за 120 лева, а последните 6 са за 100 лева.

Зареждането трябва да се направи поне ден преди изтичане на срока, за да не се изгуби правото на тази карта. Sofia City Card може да се закупи от пунктовете за продажба на Център за градска мобилност или да се зарежда онлайн. Валидацията е задължителна.

Карта учащ – За ученици и студенти редовно обучение има годишни карти, които също се предлагат от 01 септември 2022 г. Те са с преференциална цена от 200 лева, заплащат се еднократно и дават възможност за неограничен брой пътувания в наземния градски транспорт и метрото.

С тази карта може да се пътува за 54 стотинки на ден. Купува се от пункт за продажба на ЦГМ след представяне на редовен документ за записана учебна година.

Младежка карта – Младежите до 26 ненавършени години, независимо дали те работят, не работят или учат, могат да ползват „Младежка карта“.  Тя също се предлага от 01 септември 2022 г. Годишна е, с преференциална цена от 250 лева, която се заплаща еднократно и се получава от пункт на ЦГМ срещу лична карта. Неограниченото пътуване в градския транспорт и метрото с тази карта е с дневна цена от 68 стотинки.

Дневна карта – Дневната карта за цялата градска мрежа е с цена 4.00 лева, а пътуването с нея – неограничено. Купува се от пунктовете на ЦГМ, също в касите на метрото, през приложението Mpass или се получава автоматично след повече от два билета „30 плюс“-  в края на пътуванията се плаща 4.00 лева.

За родителите – Тази карта е за родител на дете от 0 до 2 години, за което се ползва отпуск и струва 10 лева. Купува се срещу документ от родителя. Този превозен документ също е в продажба от 01 септември 2022 г.

„Паркирай и пътувай“ – Услугата „Паркирай и пътувай“ дава възможност за комбиниране на пътуване с автомобил и градски транспорт. Трябва да бъдат направени минимум 2 пътувания с обществения транспорт през деня (в интервал не по-малък от 60 минути). При закупуване на някой от краткосрочните превозни документи на ЦГМ, се предоставят 2 безплатни часа в буферния паркинг, а след това – по 50 ст. на час. Притежателите на месечна или годишна абонаментна карта ползват безплатно паркинга през целия ден.

*Sofia City Card – пластика с чип, позволяваща многократно зареждане на краткосрочни и дългосрочни превозни документи. Цената е 3,00 лв. и се  издава в пунктовете за продажба на ЦГМ ЕАД. Краткосрочните превозни документи могат да бъдат заредени в пластиката в пунктовете на ЦГМ ЕАД, в касите на метрото и онлайн през уебпортал. Дългосрочните превозни документи (абонаментни карти) се зареждат в пластиката само в пунктовете на ЦГМ ЕАД и през уебпортал.

*Ultralight – хартиена карта с чип, позволяваща многократно  зареждане само на краткосрочни превозни документи. Цената ѝ е 0,80 лв. и може да бъде закупена от пунктовете за продажба на ЦГМ ЕАД, както и от всички каси в метрото.

***

Умишлено оставям и старите правила за пътуване, за да имаме на едно място развитието на цените и условията за пътуване в градския транспорт. Като човек, който няма автомобил и ползва градски транспорт всеки ден, виждам грандиозно подобрение и на условията, и на автопарка, и на разписанията. 

Следя кога ще пристигне следващия трамвай, тролей и автобус на сайта на Столичен градски транспорт тук >>> 

и нямам прекарани повече от 7 минути на спирка. Вярвам, че всеки може да намери най-удобния и изгоден начин да пътува с градския транспорт, стига да отдели малко време, да разучи различните цени на карти и билети, възможните алтернативи в квартала си – тролей, метро, автобус и да планира добре времето си. 

***

Обновена през юли 2022:

В София от 1 септември 2022 ще се пътува по нов начин, с нови тарифи, които да стимулират ползването на градски транспорт и отговарят на съвременния начин на ценообразуване в сферата. Както и досега, най-изгодно е пътуването с карта за цялата градска мрежа, при която имате неограничен брой пътувания и прекачвания.

С новите е-билети ще може да се комбинира пътуване с автобус, трамвай, тролейбус и метро. По-краткосрочният ще струва колкото и сегашния хартиен талон- 1,60 лв., и ще е с валидност 30 минути. С този билет пътникът ще може да се вози и на друго превозно средство и след изтичането на половин час, ако регистрацията в него е направена преди 30-ата минута. Другият билет за време ще е валиден 60 минути и ще струва 2,20 лв. С него също ще може да се пътува повече от веднъж, ако регистрацията е до 60-ата минута.

В крайна сметка СОС реши хартиените билети, продавани в метрото, да останат с досегашната си цена от 1,6 лв. Първоначалният вариант предвиждаше те да поскъпнат до 2 лв. По време на общественото обсъждане на промените в наредбата обаче се получиха множество възражения, в резултат на което авторите им се отказаха от идеята си. В същото време обаче същият хартиен билет, продаван от водачите в наземния транспорт, след Нова година ще струва 2 лв. Той няма да дава възможност за прекачване.

Обновените видове абонаментни карти ще бъдат въведени още от 1 септември т.г. Тогава трябва да започне да се предлага новата годишна младежка карта за всички линии с цена от 250 лв. От нея ще могат да се възползват всички софиянци на възраст до 26 г., независимо от това дали учат или работят. Месечно същата карта ще струва 25 лв. Отново от есента учениците и студентите ще могат да купуват наведнъж и годишна абонаментна карта, каквато възможност в момента не съществува. Нейната цена ще е 200 лв. Предстои и пускането на карта „Родител“ – месечна карта с цена от 10 лв., с която родители на деца до 2 г. ще могат да ползват цялата мрежа на обществения превоз.

Предвижда се и появата на 24-часова, 72-часова и седмична карта от понеделник до неделя. Цените ще бъдат съответно 6, 15 и 20 лв. Новост ще е и правото за ползване на буферен паркинг с превозен документ от наземен транспорт, а не само с такъв за метрото. В същото време се запазва и дневната карта от 4 лв. Ако плащате с дебитната си карта, системата ще преброи пътуванията ви след 24 часа и ако са над 4, ще ви таксува като за дневна карта – само 4 лв.

Месечната карта за цялата градска мрежа ще продължи да струва 50 лв. Пенсионерите ще плащат по 25 лв. за месечна карта при 26 лв. в момента. За хората над 68 години месечният абонамент поскъпва от 8 на 10 лв.

Актуално за 2016

От 1 юни 2016 единичният билет за градския транспорт в София става 1.60.

Всички реват оглушително, сякаш всички се возят от сутрин до мрак в 72, а автомобилите с по един човек в задръстването са мираж.

Истината е, че билетчето за градския транспорт в София всъщност почти не променя цената си за онези, които ползват градския транспорт като основен, ежедневен, единствен транспорт, за да ходят на работа, на училище, до Кауфланд и за минерална вода до Б анята.

Уловката е в това да се използват карти за градския транспорт. Освен по-високата цена от 1.60, се въвеждат нови варианти за комбинирания пътувания, които простата сметка с елката на компютъра ми показват, че излизат повече от изгодно.

  • Ако не пътувате всеки ден, но все пак пътувате от време на време:

10 талона за пътуване – 12 лв. Това прави по 1.20 лв за билетче, което е само с 20 ст повече от досега. Допълнение от 2020: Талонът с 10 билета вече може да се ползва от повече от 1 човек. Можете да дадете едно билетче от талона на приятел, да дупчите за детето си, ако е над  7 години, но пътува рядко, да подарите 1 билет на някой, който не си е взел. За мен това е оптималният вариант и го ползвам непрекъснато.

  • Ако понякога ви се налага да пътувате много или сте гост на София за няколко дни:

Карта за 3 дни за всички линии – 10 лв. Това прави по 3.30 лв на ден. Още след второто качване на превозно средство за деня ще се возите безплатно.

Дневната карта продължава да е 4 лв. След второто пътуване за деня ще се возите безплатно

  • Ако ходите на работа с метро и 1 наземна линия (като мен)

Карта Метро плюс – 43 лв на месец. Това прави по 1.95 лв на работен ден, т.е билетчето ми излиза по малко повече от 50 ст. (с метро до някъде и после с автобус до офиса и по обратния маршрут вечер).

Ако използвате въпросната карта и в почивните дни, защото метрото стига до къде ли не, единичното пътуване става още по-евтино.

  • Ако пътувате всеки ден, ходите на работа, сменяте по няколко вида транспорт и изобщо – возите се, годишната карта е хитът, поне според мен и моята елка.

За цяла година цената на карта за градски транспорт за всички линии е 365 лв. По един лев на ден, ако годината не е високосна. Повтарям, по един лев НА ДЕН.

Ако въпреки всички вариации намирате цените на градския транспорт за високи, имате нужда от допълнителни доходи.