Сякаш за една нощ чудото, наречено “дубайски шоколад” завладя света, София, сладкарниците и малките магазинчета за алкохол и цигари.
Ако вас манията по дубайския шоколад някак си ви е подминала и се чудите с какво толкова е по-специален от швейцарския, белгийския или българският, от Своге, ето какво трябва да знаете:
Дубайският шоколад е необичайна комбинация от шоколад, ядки, плодове, подправки и дори кюнефе. Тази вкусова еклектика го прави много привлекателен за любителите на сладкото, които търсят нови вкусови изживявания.
Често е много красиво декориран, което го прави не само вкусен, но и привлекателен за окото. Богатството от цветове и текстури го превръща в истинско произведение на изкуството, което обаче някак не се усеща, ако си го купите от денонощния на ъгъла.
Разбира се, основната причина за лудостта по дубайския шоколад са социалните медии, в които всеки минал или не минал през Дубай споделя своето впечатление от десерта. Нещо като местната ни софийска мания по канелените ролца на ул. Граф Игнатиев.
Да се върнем на дубайския шоколад. Както всичко друго, свързано с Дубай, и това висококалорично творение се свързва с лукс и богатство. Възприема се като специален десерт, на който да се наслаждаваме при специални поводи.
Това обяснява и високата му цена, така че не се чудете защо дубайският шоколад е толкова скъп. Освен че се прави ръчно, в него се влагат скъпи ядки като шам фъстък и кашу.
В интернет вече могат да се намерят и рецепти за домашен дубайски шоколад, като тази например:
Дубайски шоколад
Необходими продукти:
За основата:
200 г черен шоколад (минимум 70% какао)
100 г млечен шоколад
Форма за шоколад или малки индивидуални формички
За пълнежа:
100 г кадаиф
50 г масло
100 г крем от шамфъстък
50 г тахан
За декорация:
Шамфъстъци, орехи, или други ядки по ваш избор
Начин на приготвяне
Разтопете шоколада: Начупете шоколада на парчета и го разтопете на водна баня, като внимавате да не прегреете. Можете да добавите малко кокосово масло за по-гладка текстура.
Направете пълнежа: Запечете кадаифа в тиган с маслото до златисто. Смесете го с крема от шамфъстък и тахана.
Сглобете шоколада: Изсипете част от разтопения шоколад във формите. Оставете го да стегне за няколко минути в хладилника. След това добавете пълнежа от кадаиф. Залейте с останалия шоколад.
Декорирайте: Поръсете с натрошени ядки по желание.
Охладете: Оставете шоколада да се охлади и стегне напълно в хладилника за поне 2 часа.
Ще чакаме да споделите мнението си за дубайския шоколад и откъде си купувате най-хубавия в София, Варна или Стара Загора в нашата вайбър група. Всеки нов член получава отстъпка от абонамент в Storytel, само дайте знак, че сте се присъединили ;)