Да спестявам или да инвестирам – ето как да избереш

Виж още

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Когато Деми Мур срещна Мария Бакалова…

Има истинска Пепеляшка и нейното име е Мария Бакалова....

Сезонът на книгите

Най-сладкият миг е когато най-сетне си успял да наместиш...

Сподели

Финансовите пирамиди биват лоши (губите парите) и добри (печелите пари).

Как да познаете дали едно предложение за бизнес е финансова пирамида, т.е лошо предложение?

Финансовата пирамида представлява модел за печелене на пари, при който приемането на нови членове носи приходи на старите членове. Обикновено не се произвеждат никакви продукти или услуги.

Не го бъркайте с мултилевъл маркетинга, при който структурата наистина прилича на пирамида, но пари се печелят не просто от вкарване на нови членове, а от тяхната и вашата активна дистрибуция на продукти (козметика, почистващи препарати) или услуги.

Добрите финансови пирамиди всъщност са схеми, както тази на снимката, които показват как би трябвало да подредим личните си финанси така, че да ги запазим и умножим във времето, а не да живеем от заплата до заплата.

Ето ви една добра финансова пирамида на снимка, да не мислите, че си измислям.

С нея искам да дам своя малък принос по темата с финансовата грамотност и да сложа точка на спора „спестявания или инвестиции“ и да докажа, че най-правилно е „и двете, дядо попе“, като се спазва ясна последователност.

Първата работа на човек, като започне да печели пари, е да ги запази и да не ги дава за неща, за които друг може да плати.

 

Това става чрез застраховки – на жилището, на здравето, на живота. Плащаш малко и прехвърляш отговорността за бъдещите разходи на друг.

Като се подсигуриш, че в следващата година има кой да плаща разходи за ремонти на теч, прегледи, операции и т.н, се качваш на второто стъпало със спестяването на средства.

Първо спестяваш, за да имаш настрана между 3 и 6 заплати. Тези пари не се инвестират, а се държат на сигурно и леснодостъпно място, т.е в банка.

 

Смисълът им е да можеш лесно да ги ползваш, ако случайно те уволнят от днес за утре.

Запълниш ли този финансов буфер, отиваме вече на третото ниво с инвестициите. Те са десертът. Хубаво е да инвестирате, но не започвате първо с десерта, нали. В бранша обичат да казват, че хлябът на финансовия свят са застраховките. Започва се от тях, после идват „глезотиите“.

Как и къде да инвестираш, решаваш сам, но винаги помниш „колкото по-дълго, толкова по-добре“ (1) и „Колкото по-голяма печалба ти обещават, толкова по-голяма вероятност от загуба на парите“ (2).

Тук искам нещо да уточня: Хората имат различен вкус към риска и е важно да се съобразят с него. Както и че животът е много по-дълъг от една година и пари ще ни трябват и тогава, когато вече няма да можем да ги изкарваме с лекота.

Първото перо, за което трябва да спестяваме, е собственото ни пенсиониране. По темата кой каква пенсия ще получава и как да си гарантираме по-висока пенсия, съм писала по-подробно тук >>>

Паралелно с дългосрочните инвестиции с ниска доходност, ако можем да си позволим, е добре да инвестираме в по-високорискови инструменти като акции, криптовалути и др.

Ние си имаме по темата една хубава поговорка „Не си слагай всички яйца в една кошница“.

Ако мога да обобщя в точки, добрата финансова пирамида би изглеждала така:

  1. застраховай се
  2. спестявай
  3. инвестирай дългосрочно
  4. инвестирай високорисково
  5. купувай имоти за инвестиция

У нас, като гледам статистики и проучвания, много често се слага каруцата пред коня. Инвестират се пари, взети на кредит, заплатата се харчи до дупка, застраховка има само колата, но не и човека и дома, спестовниците се наричат скръндзи и се смята, че „кеф цена няма“.

С други думи, нашето не е пирамида на финансовата стабилност, а купчина камъни, които се сгромолясват на собствените глави :(

Повече за пари и застраховане можем да продължим да си говорим, ако ми пишете мейл на velina@scribum.bg.