Заблудите за работенето от вкъщи – с кои се разделих, от кои се предпазих

Часът е два следобед. Приключих с всички спешни задачи и би трябвало, с чувство на изпълнен дълг, да си седна на дивана и да си пусна „Дяволското гърло“.

Не става обаче така. Когато работиш сам за себе си, никога не си сигурен дали си си свършил всички задачи или просто си забравила някоя. Или пък дали не е добре да използваш свободното време за развитие на бизнеса, писане в блога или нетуъркинг, вместо да го пилееш с Владо Карамазов.

Не знаеш и няма кой да ти каже, защото ти решава сам какво да правиш с времето си.
Embed from Getty Images

И това е най-хубавото и най-лошото нещо едновременно на работенето от вкъщи и за себе си. И това е заблуда номер 1: Да имаш избор понякога не е супер.

Имаш огромен избор и това те парализира. Не знаеш кое е правилно, кое е най-важно, кое може да почака.

Не си сигурен дали накрая няма да се окаже, че е дошъл крайния срок едновременно на три задачи и трябва да работиш денонощно, за да се справиш.

Заблуда 2: Можеш да работиш откъдето си искаш

Човек в кафене с лаптоп пред себе си е рекламната визия на хората със свободни дигитални професии.

Embed from Getty Images

Разбира се, и аз се юрнах още първия ден да работя от кафенето в близкия мол. Каква обаче е реалността. Там е шумно. Интернетът е лош. Не можеш да се съсредоточиш, разсейваш се от преминаващите хора и няма никакъв смисъл да мъкнеш лаптопа, мишката и тефтера чак до кафенето, за да седнеш и да си свършиш работата.

Освен това винаги можеш да си бутнеш кафето и да ти се схване гърба от неудобния стол.

Ходя да работя от кафене когато искам да се направя на интересна ;) Да имам 15 минути слава в очите на непознатите, защото всички надничат в монитора, каквото и да си говорим. И всяка мацка, седнала с лаптоп в кафене, тайно се надява, че поне малко прилича на Кари Брадшоу от „Сексът и градът“. Иначе нямаше да си го причиняваме ;)

Заблуда 3: Ще имаш много свободно време

Не, никакво свободно време няма да имаш, ако искаш да имаш пари в края на месеца. Работенето от вкъщи не е излежаване, а просто работа отвкъщи. Ако искаш да си продуктивен, добре платен и да се развиваш – работиш, не се офлянкваш из вкъщи по пижама.

Embed from Getty Images

Заблуда 4: Ще обръщаш повече внимание на семейството си

Ще му обръщаш, ако си дисциплиниран и си разпределиш добре времето. Трябва да поставиш ясни граници между работното време и времето за почивка, защото иначе просто ще си на разположение денонощно за клиентите си и никога за семейството си.

Определих за себе си, че ще работя от 8.30 до 16.30. През това време децата ми са на училище и детска градина. Върша вечер нещо по изключение, защото откакто работя от у дома, времето върви 2 пъти по-бързо. Феномен, на който все още нямам обяснение, дано да ми просветне.

Заблуда 5: Ще имаш повече възможности да пътуваш

Да, можеш да отидеш където си поискаш, без да броиш колко дни от платения отпуск ще ти трябват. Но пътуваш като костенурка – винаги носиш работата на гърба си и никога не се изключваш истински.
Embed from Getty Images

Но както казва един стар приятел: „То не може всичко. Пълно щастие няма“

Следващият път ще ви разкажа колко е важно да си имаш домашен офис и как си намирам клиенти. Или как те ме намират, въпрос на гледна точка ;)

Поздрави, Estrella