Официално становище на Huawei за решението на Google и Android

От няколко години съм верен почитател на Huawei и Honor (по-евтиния вариант на Huawei с най-яката камера на света).
Много трудно сменям телефона си, част от мен е, свиквам с него и ме боли истински, когато трябва да си купувам нов и да правя всички настройки наново.

След като един мой Huawei го гази кола и той продължи да работи (!!), а после получих Honor 10 и се влюбих с него, не ми се мисли даже, че трябва да ги сменям.

Мнението ми за HONOR 10 Lite можете да видите тук >>>

Затова ми се изправи косата от новината за края на сътрудничеството между Google, Android и Huawei.

Не мога и не искам изобщо да взимам страна в това дали са китайски шпиони или не.

Интересува ме повече дали ще трябва да си сменям телефона с друг, ако се окаже непотребен след отказа на Google и Android да работят с китайския гигант.

Ако се доверим на официалното съобщение, няма място за притеснение в близката година. За след това ще мислим.

Официално становище на Huawei:

Huawei има значителен принос към развитието на Android по целия свят. В ролята си на един от ключовите глобални партньори на Android, ние работим в тясно сътрудничество с open-source платформата, разработвайки екосистема в полза както на потребителите, така и на цялата индустрия. Huawei ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, така и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти. В това число смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб.

Ние ще продължаваме да изграждаме сигурна и устойчива софтуерна екосистема, осигурявайки най-доброто потребителско преживяване на клиентите си по целия свят.

В допълнение, за Ваша информация споделяме и официалните становища от Google и Android:

Google:

“В момента изпълняваме заповедта и разглеждаме последиците от нея. За потребителите на нашите услуги, Google Play и функциите за сигурност от Google Play Protect ще продължат да работят на съществуващите Huawei устройства.“

Android:

Относно въпросите на потребителите как ще реагираме на последните действия от страна на американското правителство: уверяваме ви, че въпреки че се съобразяваме с изискванията на държавната администрация на САЩ, услуги като Google Play и приложенията за защита на сигурността от Google Play Protect ще продължат да функционират на съществуващите Huawei устройства.

*Становището е разпратено до журналисти от All Channels – обслужващата PR агенция на Huawei/Honor за България.