Работа за инфлуенсъри (или наистина ли се изкарват пари от Instagram?)

Да пробваш нови продукти, да споделяш мнението си и да печелиш от това наистина звучи като работа-мечта.

Такава е, аз я работя вече 15 години. Преди Инстаграм и Фейсбук, журналистите бяха единствените, които имаха достъп до новите продукти, до бляскавите събития на брандовете и до възможността да повлияят с мнението си на голям кръг от хора.

Сега, когато всеки от нас има своя медия – собствен Фейсбук и Инстаграм, всеки може и е инфлуенсър.

Но колко от нас печелят истински от постовете си? Особено в козметичната сфера, където има толкова много красиви и талантливи момичета с прекрасни профили, но с никакви колаборации?

Embed from Getty Images

А и когато (ако) се появи бранд, който ви предложи колаборация, колко ли ще ви плати? Най-популярните блогъри у нас печелят по 300 лв на пост. Не можем да кажем, че е сума, с която могат да се издържат, нали?

И какво правят всички други, които нямат достъп до телевизионен екран (един от най-лесните начини да се „изстреляте“ в инфлуенсърската сфера)? Инвестират много от времето и средствата си, за да поддържат профилите си, правят безплатна реклама на марките, които ползват и се радват на някой и друг безплатен продукт, пратен в рамките на масирана кампания с инфлуенсъри.

В крайна сметка инфлуенсърите инвестират много, а не получават почти нищо в замяна, освен удоволствието да общуват с аудиторията си.

Embed from Getty Images

Това, което истински ме ядосва е, че тези талантливи и отдадени момичета (и момчета вече!) дават много, а получават малко, да не кажа нищо.

Знам от собствени опит колко коства да имаш вдъхновение всеки ден, да търсиш и да намериш нови интересни теми, да учиш и да четеш, защото имаш отговорност към аудиторията си и не можеш да я подведеш.

Знам и колко е приятно да получиш покана за ексклузивно събитие, защото твоята дума е важна и ценена :)

Възможността за печелене на истински пари, за развитие и за извличане на истинско удоволствие от работата като инфлуенсъри е на една ръка разстояние. Или на един мейл, за тези, които решат да ми пишат.

Знам как се печелят пари като инфлуенсър, правила съм го и искам да ти помогна.

За контакти: velina@scribum.bg

Facebook: Estrella’s World

Instagram