Инвестиционна застраховка „Живот“ – какво трябва да знаете, честно

Застраховка „Живот“ с инвестиционен елемент е новото „черно“, когато говорим за пари. (Виж статия във в. Капитал по темата)

Ако се изкушавате да си направите такава, но условията са ви в мъгла, ето най-важното:

Инвестиционната застраховка „Живот“ е лесен начин да инвестираш на фондовата борса и да печелиш от ръста на пазарите.

Нямаш гаранция, че всички пари, които си внесъл през годините (обикновено 20) ще ти се върнат на 100%. Можеш да спечелиш много повече, но може и да загубиш част от вложенията.

В случай на смърт, наследниците ти ще получат толкова, колкото си внесъл до този момент+малка допълнителна сума от застраховката „Живот“.

Можеш да си изтеглиш парите от инвестиционната застраховка „Живот“ след 3-тата година и срещу 5% такса. Ако остават само 3 години до края на застраховката, теглиш парите без такса.

Струва ли си да си направя застраховка „Живот“ с инвестиционен елемент?

Всяка обмислена инвестиция си струва. Този тип застраховки е лесен начин да се пестят дългосрочно пари и да се печели от доходността на фондовете, в които застрахователната компания инвестира. Застрахователните компании като цяло са консервативни инвеститори и не обичат да влагат пари във високорискови активи.

Ако искаш децата ти да получат много пари, ако с теб се случи нещо, разгледай възможностите и за спестовна застраховка „Живот“, където сумата при смърт е гарантирана от самото начало и няма значение колко вноски си направил, те ще получат финалната сума.

Пример: 

Внасяш 1000 лв в Застраховка „Живот“ на стойност 20 хиляди евро. Спохожда те инфаркт след половин година. Децата получават 20 хиляди евро.

Внасяш 1000 лв в Застраховка „Живот“ с инвестиционен елемент. Спохожда те инфаркт след половин година. Децата получават около 1000 лв от инвестиционната част и допълнителни 600 евро от застраховката „Живот“ (за примерите ползвам параметрите на Grawe Smart Invest 4U).

Ако обаче си жив и здрав, което е много вероятно, в края на периода на инвестиционната застраховка вноските ти може да са пораснали с няколко хиляди евро. Може и да не са.

При спестовната застраховка Живот ти знаеш колко пари ще получиш още при подписване на договора, като може да има и допълнителна доходност.

И двата типа застраховки са добри, коя ще избереш, зависи от вътрешното ти усещане и представи за живота.

Аз съм сертифициран застрахователен консултант към Global Life и мога да ти помогна да избереш подходящите за теб застраховки, ако ми изпратиш през контактната форма възрастта си и колко средства годишно искаш да спестяваш в застрахователна полица.

Поздрави!