Искам да работя за себе си

Виж още

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Когато Деми Мур срещна Мария Бакалова…

Има истинска Пепеляшка и нейното име е Мария Бакалова....

Сезонът на книгите

Най-сладкият миг е когато най-сетне си успял да наместиш...

Сподели

Да работиш за себе си не е било по-лесно никога досега. Трябват ти желание, упоритост и търпение да се случат нещата, защото не става бързо. Ако някой ти обещава, че ще е бързо, те лъже. Но пък е много хубаво накрая, това гарантирам. 

Какво означава “искам да работя за себе си”

 • Означавa да взимаш сам решенията за деня си и да се ползваш от резултатите от труда си
 • Означава да няма кой да те уволни
 • Да няма кой да те кара насила да правиш неща, които не искаш в служебно отношение
 • Означава да не трябва да търпиш колеги, работна среда и условия, които не ти харесват
 • Означава да започнеш да живееш живота си истински, защото само като работиш за себе си, можеш да обърнеш внимание на себе си, на кариерата си, на децата и на дома си едновременно. 

Какво НЕ означава “искам да работя за себе си”

 • Не означава, че няма да работиш изобщо
 • Не означава, че няма да имаш работни часове
 • Не означава, че няма да е трудно понякога
 • Не означава, че няма никога повече да срещнеш неприятно хора (но означава да можеш да им кажеш “не”)
 • Не означава, че ще харчиш през пръсти, а че ще научиш истинската стойност на парите и ще ги цениш, вместо да ги пилееш. 
 • Не означава, че ще идеш на борсата от днес за утре

 

За да ви се получат нещата със собствения бизнес е добре да започнете отрано да се подготвяте за това. Отрано означава още докато имате сигурна работа на заплата, да започнете да четете, учите и да развивате мисленето си в посока “предприемачество”. 

Има много книги, които ще ви помогнат да се пренастроите от мислене тип “на заплата” към мислене тип “сам мога да печеля пари”.

Това е най-трудната, но и най-вълнуващата част от пътешествието – да си позволите да се промените към по-добро. 

 

Има и много хора, които са тръгнали по този път и е много хубаво да се запознаете с такива хора и да ги разпитате подробно през какво са преминали. Ще ви разкажат сходни истории, които си приличат по няколко неща: 

Решението

Вземеш ли решение, нищо не може да те спре. Ако се колебаеш, продължавай да четеш, да слушаш истории и да отделяш пари настрана за мечтата си докато се почувстваш истински готов.

Можеш да започнеш и без да си психически готов, но задължително трябва да си отделил пари настрана, защото иначе рискът и напрежението са прекалено големи и не си заслужава. 

Парите

Да го кажа и в отделен параграф:

 

Човек започва да работи за себе, т.е напуска работа, само след като е събрал достатъчно пари, за да си покрие разходите за 6 месеца. Смятайте го в сегашните си заплати. 

Как може да стане това: 

Като започнеш да взимаш допълнителна работа и превърнеш постепенно настоящата си професия в собствен бизнес (дизайнери, адвокати, брокери, счетоводители, архитекти, програмисти, търговци, шивачи, артисти). Спечелените над заплатата хонорари отделяй в собствена сметка и това ще се превърне във финансовия старт. 

Когато работиш на заплата и нещо за себе си едновременно, имаш комфорта да се учиш без да подлагаш на финансов риск себе си и семейството си. 

Ако професията ти е такава, че не можеш да я вършиш самостоятелно, има почти милион възможности да се научиш да правиш нещо ново и да ти плащат за това. 

Можеш например да станеш застрахователен брокер

Застрахователен брокер, по-точно консултант към застрахователен брокер се става след преминаване на едномесечен курс и полагане на изпит пред Комисията за Финансов надзор. Можеш  да се специализираш в общо застраховане (на автомобили, товари, жилища) или животозастраховане (помагаш на хората да управляват парите си по-разумно). 

Работата след това изисква просто да провеждаш разговори с хората около теб за ползите от застраховките и да им помагаш да сключат застрахователните си полици. Получаваш комисиона за всеки сключен договор в годината на сключване, както и в следващите пет години, ако клиентът ти плаща редовно. 

Можеш да печелиш между 100 и 1000 лв на месец, според броя на сключените договори. 

Както виждаш, тук единствените средства, които трябва да инвестираш, са 180 лв за регистрация, курс и визитки. Останалото зависи от теб. 

Как ще живееш, когато стане реалност мечтата “искам да работя за себе си”

 • Ще виждаш пряка връзка между вложеното време в работата си и получените приходи. Ще научаваш нови и нови начини да печелиш повече пари срещу по-малко работни часове. 
 • Ще определиш сам времето, в което да работиш и почиваш. 
 • Ще можеш да работиш с хора, които ти харесват и да придобиеш мениджърски качества, вместо да чакаш да те повишат по незнайни критерии. 
 • Ще разбереш, че само когато работиш за себе си, живееш пълноценно. 

Готов ли си?

[contact-btn]Пиши ми, ще направим заедно работещ план за бъдещето ти. [/contact-btn]