Спомняте ли си кой ви е научил как да подреждате храната в хладилника? Да, и ние не. Просто отваряш, слагаш каквото си купил където има място и затваряш с удовлетворението, че вратата не е стъклена, та да се вижда какво става вътре.
Оказва се обаче, че хладилникът, също като пералнята, има своите неписани правила, които ние не спазваме, защото са, както казахме – НЕписани.
Е, днес ще ги запишем ей тук черно на бяло, за да сме с една идея по-умни и подредени, за да не изхвърляме храна и за да изпитваме превъзходство над всички онези, които все още не знаят как да си подреждат хладилника.
И така, ето коя храна къде седи в хладилника, така че да се запази свежа най-дълго време и да е безопасно.
Хладилникът е разделен на зони, в които температурата е различна.
Най-студено място: Това обикновено е най-долният рафт или чекмедже, близо до източника на студ. Тук трябва да съхранявате сурово месо, риба и морски дарове. Тези продукти се развалят най-бързо и трябва да бъдат на най-студеното място, за да се предотврати развитието на бактерии.
Средно студено място: Това са средните рафтове, където можете да съхранявате млечни продукти (мляко, сирене, кисело мляко), яйца, готвена храна, остатъци от храна и някои плодове и зеленчуци, които не се нуждаят от много студ.
Най-топло място: Това обикновено е вратата на хладилника. Тук можете да съхранявате напитки, сосове, конфитюри и други продукти, които не се развалят толкова бързо. Избягвайте да съхранявате яйца и млечни продукти на вратата, тъй като температурата там варира най-много при отваряне и затваряне.

Чекмеджета за зеленчуци и плодове:
Повечето хладилници имат специални чекмеджета за зеленчуци и плодове. Тези чекмеджета обикновено имат контрол на влажността, което помага да се запазят продуктите свежи за по-дълго време.
Кои зеленчуци каква среда обича – по-влажна или по-суха, е материя, която все още остава мистерия. Проучванията обаче продължават и в мига, в който открием отговор на въпроса “кога и защо се ползва плъзгачът за контрол на влажността”, ще пишем.
Правила за съхранение на различните видове храни
Сурово месо, риба и морски дарове: Съхранявайте ги на най-долния рафт, за да предотвратите попадането на сокове върху други продукти. Винаги изваждайте месото и рибата от найлоновата торба и ги слагайте в тенджерка с капак или купа, захлупена с чиния. Така месото се запазва свежо, вместо да се запарва в найлона.
Млечни продукти и яйца: Съхранявайте ги на средните рафтове. Преместете просто поставката за яйца от вратата на средния рафт и подредете яйцата там. Ако ползвате рядко яйца, запишете до кога са годни. И кратка бележка за салмонелата – яйцата в хладилника не могат да “получат” салмонела от прекалено стоене.
Отворен остава въпросът защо изобщо правят място за яйца на вратата, след като не трябва там да ги държим, но в този живот има и мистерии.
Готвена храна и остатъци: Съхранявайте ги в затворени контейнери, за да предотвратите разпространението на миризми и да запазите храната свежа.
Плодове и зеленчуци: Повечето плодове и зеленчуци се съхраняват най-добре в чекмеджетата за зеленчуци и плодове. Някои плодове, като ябълки и круши, отделят етилен, който може да ускори зреенето на други плодове и зеленчуци. Затова е добре да ги съхранявате отделно.
Напитки, сосове и конфитюри: Съхранявайте ги на вратата на хладилника.
Други полезни съвети
Не препълвайте хладилника: Препълненият хладилник не може да циркулира въздуха правилно и това може да доведе до по-бързо разваляне на храната.
Редовно почиствайте хладилника: Почиствайте хладилника поне веднъж месечно, за да отстраните развалената храна и да предотвратите развитието на бактерии.
Проверявайте срока на годност: Винаги проверявайте срока на годност на продуктите, преди да ги поставите в хладилника.
Използвайте прозрачни контейнери: Прозрачните контейнери ви позволяват да виждате какво има вътре, без да се налага да ги отваряте.
Не поставяйте гореща храна в хладилника: Винаги охлаждайте храната до стайна температура, преди да я поставите в хладилника.
Въпрос, на който не намерихме отговор: Къде да държим кравето масло – дали на вратата на хладилника, за да не е твърдо като камък и да може да се маже или изобщо да го държим отвън, както правят американците например?
Ако имате отговор на този така важен въпрос, елата да ни споделите във вайбър групата ни тук >>>