Как да се подготвим за бизнес фотосесия – пози, облекло и една тайна

Виж още

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Когато Деми Мур срещна Мария Бакалова…

Има истинска Пепеляшка и нейното име е Мария Бакалова....

Сезонът на книгите

Най-сладкият миг е когато най-сетне си успял да наместиш...

Сподели

Да имаш хубави бизнес снимки не е каприз, а абсолютна необходимост в свят, в който първо се запознаваме дигитално и чак после – реално.

Ползваме ги за CV, за профила в LinkedIn, за личния сайт и постове в социалните мрежи, за корпоративната страница на компанията и навякъде, където е нужно да се представим в най-добрата си светлина.

Ако все още не сте си правили бизнес фотосесия или не сте останали кой знае колко доволни от предишната, ето някои насоки, с които следавщият път всичко със снимките ви да е както трябва:

Изберете фотограф, специалист в портретната фотография

Както в много други сфери, така и тук всеки има тясна насоченост – едни фотографи снимат сватби, други са добри в заснемането на корпоративни събития, а трети са майстори на бизнес снимките.

Е, на нас ни е необходим от последния вид. Имате няколко възможности да стигнете до такъв – или през клиентите му, т.е да си харесате бизнес снимки на други хора и да ги помолите да ви насочат или през портфолиото на фотографа.

Ако се спирате на втория вариант, не се доверявайте само на качените в сайта му снимки, защото често заетите професионалисти нямат много време да поддържат сайтовете си и там стоят стари кадри. Инстаграм и Фейсбук профилите на фотографите са местата, на които те по-често пускат своите най-нови проекти, така че се насочете натам.

Не се гримирайте сами

Гримът за снимки е много по-различен от грима за ежедневието или за специален повод. Доверете се на гримьор професионалист, който ще съумее да балансира цветовете на лицето ви така, че да не “лъщите” и да не сте прекалено гримирани. Мъжете също имат нужда от лек ретуш преди снимки.

И косата не си правете сами

Не оставяйте на случайността начинът, по който косата ви ще изглежда на снимките. Още повече, че за различние кадри ще е хубаво да изглеждате по-различен начин – с пусната или прибрана на кок коса, пригладена или леко бухнала…

Фризьорът е този, който ще гарантира, че ще изглеждате добре.

Репетирайте как ще застанете

На никой нормален човек не му е вродено да застава добре на снимки. Дори най-естетвените пози, хванати в кадър, са добре режисирани и упражнявани преди това.

Най-лесно е да проверите в интернет как се позира за бизнес портрет и да пробвате да застанете в различните пози. Така ще откриете онази, която най-добре приляга на естетвените ви жестове.

Ето няколко варианта: 

Как да се облечете за бизнес фотосесия

Тук класическите решения са за предпочитане – блуза и сако, изчистена рокля или само риза с подходящо бижу или брошка.

Много важно е да вземете различни дрехи и да направите по малко кадри с всеки вариант. Точно като Кейт Мидълтън ;)

Така ще имате наистина различни снимки, които да ползвате по-дълго време.

Обикновено съветите за избор на цветове за бизнес облекло е да са в сивата и тъмносинята гама, но всъщност тези тонове карат лицето да изглежда помръкнало и сиво.

Експериментирайте с по-светли нюанси като коралово, тюркоазено, оранжево и наистина ще се видите в нова, по-хубава светлина.

Ако не разполагате с голям избор на сака, можете да приложите този малък трик – сменяйте блузата под сакото и бижутата. Така ще изглеждате различно, без всъщност да сте променили кой знае какво по себе си.

Вземете си приятел

Снимането на фотосесия е много забавен момент, ако човек реши да се вживее в ролята на супермодел. Превърнете цялото събитие в преживяване, създайте си настроение с хубава музика, добър приятел за градивни коментари зад кадър и подкрепящ фотограф и няма начин да не се получат най-хубавите бизнес снимки.