Как печеля блога си – всички варианти

Виж още

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Когато Деми Мур срещна Мария Бакалова…

Има истинска Пепеляшка и нейното име е Мария Бакалова....

Сезонът на книгите

Най-сладкият миг е когато най-сетне си успял да наместиш...

Сподели

Да пишеш и да ти плащат за това – кой ли не си мечтае за такава професия. Е, аз това работя от 15 години ;) Имах късмета да започна да се занимавам с дигитална журналистика през 2004, когато в България имаше един-единствен женски сайт. Нашият – tialoto.bg беше вторият, част от Investor.bg. 

По онова време нямаше фейсбук, търсачката на гугъл беше далече от това, което е в момента, а и хората с компютри и интернет не бяха много.

Основната ни движеща сила тогава беше желанието да има интересно съдържание на български. Превеждах диети от френски, разказвахме какво се е случило в снощния епизод на първия Биг Брадър и правехме интервюта с излезлите.

Стремяхме се да избягаме от клишетата на женските хартиени издания, които се обръщаха към аудиторията си с „мили читатели“ и много, много, много обичахме да пишем.

Научихме се да превръщам собствения си живот в теми за статии, защото тогава липсваше точно това – нормални съвети за нормални момичета.

Формулата се оказа много успешна и за няколко години tialoto.bg се превърна в най-четения женски сайт.

Рекламодателите по онова време бяха ужасно скептични към интернет и банерите. Смятаха, че имаме служители, които седят и кликат по банерите ни, за да отчитаме кликове.

Но с времето аудиторията ни растеше, както и популярността на интернет като цяло. Приходите на компанията започнаха да се увеличават.

Доказахме, че с писане могат да се изкарват пари, когато го правиш както трябва. Какво обаче значи „както трябва“ и може ли всеки да го прави? Може ли всеки да печели от блога си?

Разбира се, има голяма разлика между женски сайт, част от голяма медийна компания, и малък личен блог, но принципът на работа е еднакъв. Както и вложените усилия, защото това е първият мит, с който трябва да се разделите: че в интернет се забогява за една нощ.

Ще стане, когато е с желание и упоритост

Поддържането на сайт, блог или профил в Инстаграм и Фейсбук изисква на първо място да има какво да кажеш на хората. Истински и от сърце. Ако в реалния живот често се оказваш в центъра на компанията и все нещо разказваш, вероятно ще можеш да го правиш и в писмен вид. Определи темите, които са ти интересни и те ще бъдат основните за блога ти.

Нека основната ти цел да не е изкарване на пари. Тогава нищо не се получава. Ако не горите вътрешно за нещата, които пишете, това си личи и в текстовете. Направете си блог защото обичате да пишете, а не защото искате да печелите пари от него.

Дайте си време

Нужни са поне 6 месеца редовно писане, за да натрупва блога ви популярност и устойчивост. Да си изградите вие рутина на писане, да изпробвате различни варианти на съдържание (видео, кратки, дълги текстове, различни типове заглавия), за да видите кое работи за вас и аудиторията ви.

Направете си план и го спазвайте

В един хубаво поддържан блог публикациите се появяват ритмично. Писането не е въпрос само на вдъхновение, но и на тренировка да пишеш дори тогава, когато не ти се пише.

Момичетата от женските сайтове пишат между 3 и 6 статии ВСЕКИ ДЕН, всяка от тях. Това прави по 15 материала дневно. Това е огромен умствен труд, който за съжаление често се подценява заради лекотата на съдържанието.

Когато имаш личен блог, не е нужно да си чак толкова продуктивен. Но поне три пъти седмично трябва да се появява ново съдържание.

Е добре, но как ще печеля!

Да, да, сега ще кажа :) За самото писане, заглавията, SEO оптимизацията и промотирането на съдържението ще говоря друг път, защото иначе никога няма да стигнем до парите ;)

От блог се печели по няколко начина:

С банер позиции: Гугъл дава пари, когато някой кликне на банерите в блога ви. Това ще започне да ви носи приходи, когато имате достатъчно посетители. Те ще дойдат от интересното съдържание, което ще съзададете.

Както виждате, в моя блог все още няма отворени банер позиции, защото доскоро получавах заплата да пиша статии, а блогът ми беше като хоби. Но в България има достатъчно примери за блогове и малки сайтове като 10te.bg, които така се издържат. Нужно е обаче достатъчно евъргрийн съдържание, което да генерира нови и нови потребители.

Със спонсорирано съдържание: В идеалния вариант, мечтата на всеки бюти блогър, е да бъде забелязан от голяма козметична марка и да бъде поканен за инфлуенсър.

Тогава компанията ще ви плаща, за да пишете съдържание, обвързано с марката.

В реалния живот обаче повечето блогъри стигат до там само да получават безплатна козметика, за която пишат ревюта. С други думи, правят безплатна реклама на марката заради удоволствието да ползват козметиката им без пари.

Ако бюти блогът ви е само хоби, едно такова партньорство е много приятно и те кара да се чувстваш ухажван и ценен. Но реални пари трудно се печелят.

С представяне на собствени продукти или услуги: Това, според мен, най-успешният модел. Когато човек е специалист в нещо, той знае добре как да разреши проблемите на хората, свързани с това негово умение.

Моя основен бизнес  в момента е създаване на съдържание за уеб. Имам своя агенция за content marketing –Scribum.bg и работя с фирми, които имат нужда от статии за корпоративните си блогове или за сайтовете си, но са разбрали, че писането е отделна професия.

Пишейки в този блог, представям стила си на писане и темите, в които съм добра. Това кара хората да си кажат „Искам това момиче да пише и за мен“ и след това правим среща :)

Освен писането обаче, имам и друга страст – козметиката. Харесвам целия краси свят, който тя създава. От избора на модели, които да представят продуктите, до сериозната наука, която стои зад всяко кремче, червило и парфюм.

Част съм от тази бюти индустрия като журналист от много години и наистина съм пристрастена :) Козметиката ни кара да се чувстваме и да сме по-добри версии на себе си, да се носим из улиците като Моника Белучи и да променяме настроението си благодарение на едно пръсване на парфюм.

Чудо :)

Затова и имам отделна секция Бюти в блога си – за да не спирам да съм част от красотата. Но вместо да чакам някоя марка да ме забележи, избрах една, с която да работя и представям само нейни продукти.

Така печеля не само удоволствието от ползването и представянето на козметика, която харесвам, но и мога да спечеля реални пари от това благодарение на успешните препоръки, които давам по темата на други момичета, които се интересуват от козметика, грим и парфюми.

Ако сте скролнали до края на статия по диагонал и се чудите какво съм искала да кажа с всичко това, ето ви го и в резюме:

Може да се печели пари от бюти блог или профил в инстаграм, когато го правиш с желание и отдаденост, посветиш му достатъчно време за развитие (поне шест месеца) и създадеш устойчиво партньорство с една или две марки, които да ти носят реални приходи.

Ако искате да научите повече за това как да печелите от блога си, ми пишете на velina@scribum.bg или лично съобщение във фейсбук страницата ми >>>