Каква пенсия ще получавам?

Виж още

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Когато Деми Мур срещна Мария Бакалова…

Има истинска Пепеляшка и нейното име е Мария Бакалова....

Сезонът на книгите

Най-сладкият миг е когато най-сетне си успял да наместиш...

Сподели

Краткият отговор е “малка”, в най-масовия случай. Колкото и да са големи осигуровките ви, ако не сте военен, полицай или друг тип работник със специален статут, пенсията ви ще е наполовина на заплатата, т.е на доходите, с които сте свикнали да живеете. 

При това в период, в който вече ще сме стари, без възможност за изкарване на допълнителни доходи и най-вероятно доста болни, като гледам как се пуши и пие в нашата страна. 

Знам, че много от вас, докато четат това, вероятно ще си помислят “Абе то аз може и да не доживея”. Да, може, но я си представи, че доживееш и трябва да се оправяш с половината пари от тези, с които си свикнал?

И нека не си мислим, че старите хора нямат разходи. Не, имат си, същите като нашите, даже отгоре – към сметките се прибавят лекарства, подаръците за близките все толкова си струват, а трябва и някоя и друга сватба или кръщене да се направи, да са ни живи и здрави децата. 

Всеки с възрастни родители е наясно също и колко струва ежемесечната издръжка на един лежащо болен родител. Колко струват специализираните грижи в дом за възрастни. Как човек на 40 години се оказва в капана между две поколения и се чуди – за децата си ли да заделя, родителите ли си да гледа. 

И въпреки това ние нищо, ама наистина нищо не правим по въпроса да заделяме пари настрана за “черни дни”. Ама не черни в смисъла на , ами наистина черни – стар съм, болен съм, не мога да печеля пари, пенсията ми е малка. 

Напротив, ние харчим така, сякаш сме дъщери и синове на милионери, пием и пушим така, сякаш здравеопазването ни е на топ ниво и е безплатно и си честитим когато ни одобрят за кредит, без да си даваме сметка, че се заробваме за 35 години напред. 

А накрая седим и чакаме на държавата, все едно тази държава ни доказва ежедневно, че я е грижа за нас. 

Ако ви става неудобно от четенето на тези редове, честито. Спечелихте си една безплатна консултация по финансова грамотност. Само ми пишете на tomova.velinа@gmail.com. Знам как да имате повече пари настрана. 

И за да не мислите, че си измислям, ето ви пример: Каква пенсия ще получава жена, която в момента е на 41 години и взима 2000 лв брутна заплата: 

Източник: https://www.moitepari.bg/kalkulatori/pensionen_kalkulator.aspx