Лекуване с кърма

Кърмата храни бебетата. Може обаче и да лекува – както кожата на бебетата, за които се произвежда кърмата, така и гърдите на майките и разни болежки дори на непознати хора.

На не една и две кърмещи жени се е случвало да бъдат помолени от непознати жени да дадат малко кърма за лекуване на възпаление на очите.

Това е и най-разпространеното лечение с кърма – на очни проблеми.

Други състояния, които могат да се лекуват с кърма (в общия случай това означава накапване на няколко капки или намазване на проблемното място няколко пъти):

  • Разранени зърна – в първите дни от кърменето е нормално кожата да е по-болезнена. Просто се размазва малко кърма по цялото зърно и оставяте да изсъхне
  • Бебешки кожни проблемчета – на бебетата, за голяма изненада на всички, кожата не е гладка „по бебешки“, а все има ранички, пъпчици или други подобни грапавини. Когато забележите нещо такова по кожата на бебето си, намажето го с малко кърма. Разбира се, ако не мине до няколко дни, а се увеличи или бебето се чеше много, посетете лекар.
  • Запушен нос/хрема – някои майки разказват, че капят и на по-големите си деца кърма в носа вместо капки. Естествено, по-лесно е да изцедите кърма в чисто бурканче и да капете с капкомер, отколкото да се опитвате да нацелите ноздрите на детето с гърдата си :)
  • Пъпки по лицето – ако ви излезе пъпка, можете да я намажете с малко кърма. Казват, че на следващия ден няма да има и следа от нея.
  • Вместо тоник за лице – това вече май е малко прекалено, но пък има жени, които са го правили, затова го разказвам. Всяка вечер лицето се обтрива с памучно тампонче, напоено с кърма. Казват, че кожата ставала здрава и сияйна.

 

Интересно ми е дали някой знае за други състояния, които се лекуват с кърма…

Още от мен за кърменето, майчинството и децата: