Лен, шапка и ветрило – как да преживеем жегите с усмивка

Виж още

Заоблени форми и меки килими – новите тенденции в интериора

За много дълго време думата уют не намираше реално...

Обичам те колкото солта!

Помните ли онази приказка, в която най-малката дъщеря каза...

Къмпинг е.

Къмпинг е и зарязваш спането, защото чакаш да...

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Сподели

В следващите няколко дни, май не ни се иска да кажем “седмици”, температурите ще са над 30 градуса. И ако за някои градове като Русе, Плевен, Сандански и Пловдив това са си обичайни летни температури, за хората в София и Варна например, тези жеги са нещо непривично. 

Затова ще се притечем на помощ на всички бедстващи и ще поговорим за различните наични за разхлаждане. Те не са никак малко и даже не включват спането на отворен хладилник, така че си сипете една чаша вода с лед и малко лимон и четете нататък охлаждащата ни статия: 

Ленени дрехи

Ленът е идеалната материя за лятото и лошата му слава, че се глади трудно само ни пречи да се обличаме добре, без да припадаме от жега. 

Тази лоша слава с трудното гладене идва от едно време, когато ютиите все още не бяха с пара и майките и бабите ни пръскаха с намокрена ръка дрехите преди да ги гладят. Сега вече няма ютия, на която ленът да се опре, така че смело избирайте и носете ленени рокли, поли и широки панталони. 

Ленът е хигроспокопичен и отвежда влагата от тялото ви навън, което е още един плюс в горещото време. Ще се охлаждате, а няма да плувате. 

Тази сладурска ленена рокля от Fashion Days в цвят мандарина в момента е под 100 лв и можете да си я поръчате тук >>>

И като две черешки на тортата на ленените дрехи нека споменем естетвената UV защита, която предлага, и екологичността му. Производството му изисква по-малко вода и химикали в сравнение с други материи като памук. 

Широкопола шапка

Най-приятният и елегантен начин да се пазим от горещините е с широкопола сламена шапка. Разбира се, иска се малко смелост, защото нашият малък, но много консвервативен народ през последните стотина години е заклеймил дамските шапки като нещо, което само Фифи с перото може да носи или в най-добрия случай бабата от долния етаж. 

Сламените шапки с периферия са много елегантен начин за предпазване от слънцето. Освен това са ужасно фотогенични и преживяват нещо като ренесанс, ако съдим по Pinterest и Instagram. 

Има различни модели сламени шапки с периферии, както и различни размери. Не се страхувайте да пробвате различни модели, дори да ви изглеждат неподходящи на щанда. Също така пробвайте различни размери от един и същи модел. Шапката не трябва да стиска, но и не трябва да се спуска прекалено ниско на челото и да закрива ушите докрай. И не, никоя от нас няма да прилича на баба с капела, ако носи шапката си с широка усмивка и високо вдигната глава. 

Ветрило

Още един елегантен, но обявен у нас за “бабешки” аксесоар за разхлаждане – ветрилото. 

Както и при шапките, тук също има стотици варианти и модели. Има “бабешки”, но и има и много стилни и елегантни ветрила, които да станат приятен завършек на външния ви вид. 

Когато избирате ветрило, изберете такова с дървени ламели и плат. По малките магазинчета обикновено зареждат китайски ветрила от сандаово дърво със специфични декорации, но те са доста леки и не правят достатъчно вятър. Онлайн обаче можете да си поръчате разкошни ветрила като това по-долу, в което ни останаха очите :) 

В Джъмбо има по-голям избор, а най-добре е да си купите хубаво ветрило от някоя страна, в която от векове се разхлаждат така, като Испания например.

И за финал, малък трик за разхлаждане, който знаем от една бивша стюардеса – когато искате да се разхладите, намокрете не само лицето, но и коленете и лактите си с вода. Така хладината се разпростира много лесно по цялото тяло. Опитайте, приятно е ;)