Изхвърлих си сутиена. Моля те, го направи и ти. (или какво си мислех след прегледа при мамолога)

Виж още

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Когато Деми Мур срещна Мария Бакалова…

Има истинска Пепеляшка и нейното име е Мария Бакалова....

Сезонът на книгите

Най-сладкият миг е когато най-сетне си успял да наместиш...

Сподели

„В най-страшните си моменти жените обикновено сме сами. Не защото няма кой да застане до нас, а защото така предпочитаме – да понасяме сами, а после да изгреем пред света силни и красиви.

За всичко сме така – от кола маската, която боли зверски, но после приемаме одобрителни погледи, през високите токчета, които ни деформират краката, но са толкова секси, до раждането.“

Стоя си и си ги мисля тия работи, докато чакам пред кабинета на мамоложката на ул. Коперник. Покрай мен седят разни баби, чакат за съседната лаборатория.

Викам си – ми то аз оттук насетне все по-често ще се озовавам пред кабинетите на лекарите. Ей така, сред шеги и закачки, възрастта за редовна профилактика на гърдите си дойде.

Опитвам се да мисля позитивно, както с лекота съветмам всички покрай мен, но наличието на топченце с неясен произход в едната ми гърда и думите „няма страшно, ще го изрежем, ако трябва“ някак си ми изпиват позитивизма.

Нищо положително няма в това да седиш пред лекарския кабинет и да чакаш. Да имаш пет минути между сегашния си живот и този СЛЕД прегледа.

Добре че дойде моят ред. И добре че попаднах на най-милата и сладкодумна жена на света.

Започна да ми разказва приказка за гърдите ми така, както никой преди това не ми е говорил. Обикновено на профилактичните прегледи предишните години се озовавах при мъже, които бяха заети да ме критикуват, че съм кърмела прекалено дълго, но не и да кажат нещо полезно за тия двете моите.

И не само за моите. Мамологът, ако иска, може да разкаже много интересни неща за гърдите на всяка една от нас.

И в нито един от тези разкази няма да чуете „Носете непрекъснато сутиен“.

Напротив, ето какво се разказва в приказката на мамолога за гърдите:

Сутиените не бива да с банели, не бива да стягат и не бива да оставят следи по кожата. Ако изпитвате облекчение, когато си го сваляте вечер, изхвърлете го.

Ако ви е оставил следи по кожата, пак го изхвърлете. Ако имате чувството, че банелът ви се е впил в дясната половина на белия дроб, пак го изхвърлете.

Никакви банели. Те притискат тъканите, нараняват ги и превръщат здравите ни гърди в болни. „Аз го нося само за час“, опитах се да се оправдая. „Дори за пет минути може да стане проблем“, казва меденият глас.

И аз се отплесвам пак в мислите си за всички момичета, които познавам, за всички сутиени, които съм имала и за всички „жертви в името на красотата“, за да изглеждаме „по-секси“ и за да „не кажат нещо хората, като съм тръгнала без сутиен“.

Приличието“ на женското облекло и модните тенденции откровено са вредни за здравето ни. Знам, че няма да ме чуете сега.

 

Ще си кажете „ох знам, ама как така без сутиен“ и ще го подкарате по старому, заради „хората“. Трябва да ви кажа, че нито един от тези „хора“, за които ние правим такива глупости с телата си, няма да е с вас пред кабинета.

А мъжете ви, които ви обичат каквито сте и биха седели с вас, изобщо не им пука дали носите сутиен или не.

„Все пак, връща ме пак медения глас в реалността, можете да носите сутиени без банели с твърди чашки, ако искате дрехите да ви стоят по-добре“.

Yamamay са една от марките, които имат такива модели, в Etam също има, както щях да се уверя по-късно.

Когато се епилирате под мишниците, продължава тя, задължително дезинфекция с мек ментолов или лавандулов спирт. Ехоо, чувате ли всички вие със съветите „не слагайте парфюм под мишниците, за да не разраните нежната кожа“.

Е да, ама не. Всеки възпален космен фоликул е причина за лимфните възли под мишницата и към гърдата да се активират. А те няма нужда да работят излишно, за да не му хрумне на някоя „сгрешена“ клетка да започне да се дели не както трябва.

Така че, ето ви урок 2, напълно обратен на това, което козметичните компании ни учат. Алкохолът под мишниците е супер. 

Embed from Getty Images

Гърдите се опипват старателно в изправено и легнало положение, с противоположната ръка.

Все едно разточвате тесто за пица“, каза ми тя. Както когато искате тестото да опре в ръба на тавата и го натискате леко с два слепени пръста, така и гърдата се опипва.

Мъжете са много добри в това, имат по-голям усет на пръстите“, продължава тя с важните съвети. И с мъж се ходи на преглед, и той да влезе и да гледа. Тези гърди, в крайна сметка, са и негови.

Самопрегледът се прави на петия ден от началото на цикъла. Дори още да имате течение. В този ден се ходи на преглед веднъж годишно.

Не всяка бучка е рак. Но всяка новопоявила се неравност на гърдите ви заслужава да бъде видяна и от лекар. Всяко вдлъбване или изглаждане на контура на гърдите, всяка промяна на зърната – ходете на лекар.

Не е страшно, че „ще ви каже“ нещо, по-страшно е, ако не ви го каже на време.

А много често не е нищо притеснително. Като при мен. Топчето се оказа струпване на млечни жлези една до друга.

Когато на излизане от кабинета й казах „Благодаря ви за добрите новини“, чакащите отпред жени облекчено се усмихнаха без да ме познават.

Защото всички имаме гърди и всички ни е страх какво ще стане с тях.