Обичам те колкото солта!

Виж още

Заоблени форми и меки килими – новите тенденции в интериора

За много дълго време думата уют не намираше реално...

Обичам те колкото солта!

Помните ли онази приказка, в която най-малката дъщеря каза...

Къмпинг е.

Къмпинг е и зарязваш спането, защото чакаш да...

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Сподели

Помните ли онази приказка, в която най-малката дъщеря каза на баща си, че го обича колкото солта, той й се разсърди и я прогони чак в другото царство?

Тя успя да си уреди живота там с местния принц и когато баща й дойде на угощение след двайсет години, тя му поднесе ястие без сол. Погнусен от безвкусната храна, той най-сетне прозря колко важна е солта.

В летните дни е много важно да си припомним тази приказка, защото солта играе много важна роля за начина, по който се чувстваме, функционираме и мислим, особено в големите горещини.

Демонизирането на солта като причинител на високо кръвно налягане достигна такива висоти, че много хора изобщо я изключват от менюто си. Солта обаче е важен електролит, който помага за регулиране на множество процеси в тялото, като регулирането на течностите и предаването на нервните импулси в тялото например. 

Когато пием много вода, но не приемаме достатъчно сол, водата не успява истински да хидратира тялото. Тя просто преминава през тялото, “измива” го отвътре и излиза заедно с ценни микроелементи. Липсата на сол в комбинация с пиене на много вода всъщност засилва дехидратацията през лятото и намалява способността ни да се охлаждаме по естествен начин. 

Иначе казано – за да понасяте жегата по-добре, пийте много вода, но не забравяйте солта в таратора. Той впрочем е отлична електролитна напитка и неслучайно е издигнат в култ по нашите ширини в горещите дни. 

Киселото мляко, в комбинация с много водната краставица и достатъчно количество сол са чудесен начин за възвърщане на водно-солевия баланс. 

Другата причина да ви напомним за солта е нейната роля в предаването на нервните импулси от мозъка към тялото. Когато няма достатъчно сол в организма, импулсите не могат да протичат правилно, което влошава усещанията, функцията на мускулите и мозъчната дейност. 

Ако в горещ ден се чувствате замаяни, не съвсем на себе си и в потиснато настроение, може би сте се “обезсолили”. Починете си за час, изпийте един айрян или доматен сок с много сол и оставете на микроелементите да върнат баланса и усмивката. 

Разбира се, ако имате каквито и да е притеснения за здравето си, се обърнете към лекар. Тази статия е само с информативен характер – бел.авт.