От какво имат нужда майките?

Виж още

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Когато Деми Мур срещна Мария Бакалова…

Има истинска Пепеляшка и нейното име е Мария Бакалова....

Сезонът на книгите

Най-сладкият миг е когато най-сетне си успял да наместиш...

Сподели

“От какво имат нужда майките” е въпрос с немалко отговори. В профила на mom.on.the.clock в Instagram попаднах на 5 реални предложения, които ще облекчат живота на всички майки, бащи и семейства у нас. 

Както знаем обаче, предложенията, колкото и да са добри, изискват време и постоянство, за да се превърнат в решения. 

Дотогава можем да си помогнем сами и взаимно. Ето моите отговори на предложенията на Неда: 

Безплатни лекарства за деца до 7 години

Това го има и в момента за онези родители, които имат допълнително здравно осигуряване, в което са включени и децата. Сумите за лекарства, изписвани само с рецепта, се възстановяват от застрахователя. 

Да, парите за добавките, витамините, сиропите за кашлица и таблетките за смучене не се възстановяват, но дори само парите за антибиотик да се връщат, пак е помощ. 

Ако вашият работодател не ви осигурява такъв бенефит, можете спокойно да си направите собствена такава застраховка. При интерес, драснете едно лично съобщение, ще кажа каква е моята. 

Адекватни детски градини и ясли

Аз лично имам само положителен опит с яслите и детските градини на нашите деца, но знам, че всеки има свои изисквания. 

Когато критикуваме дадени процедури в детските градини, е добре първо да се запитаме защо това е така. Често има логично и адекватно обяснение, друг път лесно се намира решение на проблема. Насъскването на учители срещу родители, взаимните обвинения и подозрения са последното нещо, което ще помогне на децата ни да растат в любяща среда. 

Яслите и детските ни градини са недофинансирани, с по-малко от нужния персонал. По-активно участие в родителските настоятелства в сътрудничество с директорките ще ни помогне да градим по-добра среда за децата ни. 

И нека не забравяме, че вече втора градина детските градини и ясли са изцяло безплатни, което все пак е крачка в правилната посока. 

Опции за работа от вкъщи и почасово работно време

Собственият бизнес е най-лесното решение на този въпрос. Много майки се плашат от такива начинания, защото се страхуват, че няма да изкарват достатъчно пари. Всъщност в днешно време е изумително лесно да печелиш сам толкова, колкото ти е трудовата заплата (1 500 – 3 000 лв) на месец. 

Само когато работиш за себе си, имаш истинската свобода, за която всички мечтаем. Работя така вече 5 години и не знам как съм успявала преди с всичко, наистина. С удоволствие ще разкажа на всеки, който иска да разбере как става. Майчинството е идеален момент за стартиране на собствена работа. 

Домашни посещения на неонатолог, педиатър, акушерка

Нашите акушерки и медицински сестри нямат право да работят самостоятелно “на частно”. Досега имаше няколко опита да се въведе такава възможност, но закона още не е променен. 

Дотогава можем да сме по-мили и помагащи си, вместо само да се чудим как да се критикуваме: “ама ти докога ще кърмиш”, “защо ще му даваш адаптирано мляко”, “ама как така и защо еди какво си”. 

Знам, че вече не е модерно да се ходи на гости като едно време, спонтанно и по чехли, но две жени гледат две бебета на едно място по-лесно, отколкото сами по къщите си. Семействата в днешно време се опитват с всичко сами да се справят, трудно признават, че имат нужда от помощ и това се отразява на всички. 

За по-големите деца също е по-лесно когато си помагаме. Няколко съседски деца спокойно могат да бъдат заведени от 1 родител до училище, вместо всеки да си води детето. Това ще облекчи сутрешния стрес поне по веднъж седмично на семейство. 

По-лесен достъп до специалисти се получава със споменатото вече допълнително здравно осигуряване. С картата запазвате част по телефона за преглед от днес за утре, прегледа и изследванията към него са безплатни и не се редите за направления. 

Нулево ДДС за основни детски консумативи

Тук съм малко скептична за ефекта, който очакваме. Докато го приемат, пазаруването втора употреба, предаването на дрешки, обувки и играчки е не само евтино, но и еко-осъзнато поведение. Ние просто отрупваме децата си с вещи, вместо с любов. 

В тази връзка продаваме 3 велосипеда за деца от 3 до 7 години :)