От какво излизат пъпките? От трите Х.

Виж още

Заоблени форми и меки килими – новите тенденции в интериора

За много дълго време думата уют не намираше реално...

Обичам те колкото солта!

Помните ли онази приказка, в която най-малката дъщеря каза...

Къмпинг е.

Къмпинг е и зарязваш спането, защото чакаш да...

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Сподели

Имаш ли лице, ще имаш и пъпки. Това е положението. При жените е закон, че пъпка излиза в деня на сватбата ти (аз), в деня на интервюто ти за работа в козметична компания, в която от стените те гледат идеални лица (пак аз), изобщо пъпки излизат когато си искат.

Но те не се появяват защото ни мразят. Правято го заради едно от трите Х:

Храна

Аз ги наричам „пъпките на срама“. Хапнеш тайно нощем шоколад, на другия ден – пъпка. Изядеш две вафли вместо протеиновия шейк, пак пъпка.

Всяко мазна, сладка, полуфабрикатна, некачествена, пълна с трансмазнини храна ще превърне кожата ви в трагедия.

Или иначе казано, от морков пъпки не излизат. Спомнете си го следващия път когато сте в магазина и си избирате сухите пасти.

Хормони

Тук жените отново сме онеправдани. От 12 до 52 годишна възраст живеем под диктата на два мразещи се хормона – прогестерон и естроген. Те са в непрестанна битка за надмощие, което се изразява в месечния ни цикъл.

Всяка от нас знае, че появят ли се пъпки, ще се появи и циклът. В пубертета, когато чистата кожа е въпрос на оцеляване, пъпките са най-много, защото хормоните бушуват. Бъдете спокойни, щом имате пъпки, значи сте още млади :)

Ако имате тежко акне и никаква козметика не ви помага, се обърнете към лекар – първо гинеколог, после дерматолог. Те ще ви помогнат да се справите с причината за пъпките, а не да третирате само резултата.

Хигиена

Ситните пъпчици са ясен знак за лоша хигиена. Най-често това са непочистените четки за грим, прашни помещения и повърхности (помислете си за постелките във фитнеса), пипане на лицето с мръсни ръце (а те са истински чисти самога когато сте под душа) и любимия на всички ни мобилен телефон, който все на бузата седи залепен.

Колкото до начините за справяне с пъпките, като махнете причината, ще се махне и последствието :)

Използването на подходяща серия грижа за кожата намалява неприятените избивания до 1-2 на месец, когато шоколада или хормоните са ви в повече ;)

Най-новия ми комплект продукти грижа за кожата (сменям ги на около 6 месеца), включва:

Почистващ гел за лице с лимон

Под формата на гел е, мирише много освежаващо и лицето остава чисто, без да е сухо. Даже ми се иска да пропусна крема след това, толкова чистичко и свежичко се чувствам. Но все пак няма как без крем, затова слагам този:

Крем за лице Skin Defence light

Най-важно за мен в месеците от май до октомври е добрата слънцезащита. Не обичам отделен продукт за лице за слънцезащита, защото обикновено са тежки и запушват порите. Този крем на The Body Shop е с фактор 50+, но е лек и хидратиращ в същото време. Има лек изравняващ тена ефект, който ми е напълн достатъчен, защото не обичам тежки фон-дьо-тени.

Вечер след измиване с лимоновия гел слагам съвсем малко масло за лице със CBD или канабис. За него си заслужава съвсем отделен пост, защото козметиката с канабис е все още много подценявана.

Еликсир олио за лице с 300 мг CBD

Еликсирът е обогатен със смес от авокадо, арган и бадемово масло, която подхранва интензивно кожата и осигурява дълбока хидратация. На другата сутрин кожата ми е мека и влажна.

*За улеснение можете да кликнете директно на имената на продуктите, за да видите повече за тях и откъде ги поръчвам. Ще ми е интересно да разбера каква козметика използвате вие, пишете ми на velina@scribum.bg