От какво излизат пъпките? От трите Х.

Имаш ли лице, ще имаш и пъпки. Това е положението. При жените е закон, че пъпка излиза в деня на сватбата ти (аз), в деня на интервюто ти за работа в козметична компания, в която от стените те гледат идеални лица (пак аз), изобщо пъпки излизат когато си искат.

Но те не се появяват защото ни мразят. Правято го заради едно от трите Х:

Храна

Аз ги наричам „пъпките на срама“. Хапнеш тайно нощем шоколад, на другия ден – пъпка. Изядеш две вафли вместо протеиновия шейк, пак пъпка.

Всяко мазна, сладка, полуфабрикатна, некачествена, пълна с трансмазнини храна ще превърне кожата ви в трагедия.

Или иначе казано, от морков пъпки не излизат. Спомнете си го следващия път когато сте в магазина и си избирате сухите пасти.

Хормони

Тук жените отново сме онеправдани. От 12 до 52 годишна възраст живеем под диктата на два мразещи се хормона – прогестерон и естроген. Те са в непрестанна битка за надмощие, което се изразява в месечния ни цикъл.

Всяка от нас знае, че появят ли се пъпки, ще се появи и циклът. В пубертета, когато чистата кожа е въпрос на оцеляване, пъпките са най-много, защото хормоните бушуват. Бъдете спокойни, щом имате пъпки, значи сте още млади :)

Ако имате тежко акне и никаква козметика не ви помага, се обърнете към лекар – първо гинеколог, после дерматолог. Те ще ви помогнат да се справите с причината за пъпките, а не да третирате само резултата.

Хигиена

Ситните пъпчици са ясен знак за лоша хигиена. Най-често това са непочистените четки за грим, прашни помещения и повърхности (помислете си за постелките във фитнеса), пипане на лицето с мръсни ръце (а те са истински чисти самога когато сте под душа) и любимия на всички ни мобилен телефон, който все на бузата седи залепен.

Колкото до начините за справяне с пъпките, като махнете причината, ще се махне и последствието :)

Използването на подходяща серия грижа за кожата намалява неприятените избивания до 1-2 на месец, когато шоколада или хормоните са ви в повече ;) Ако се чудите дали вашата козметика е подходяща, пишете ми, има начин да проверим :)