Паста с гъби и сметана

Виж още

7 въпроса, които да си зададеш на рождения си ден

Денят, в който си роден, е супер специален. Казвам...

Най-хубавият коледен роман

Няколко пъти съм се опитвала да пиша за "Хвърчащата...

Ако детето ви вярва в дядо Коледа, НЕ му купувайте Play Station!

Неблагодарно нещо е това да си родител, не мислите...

Дубайски шоколад: Как един десерт се превърна в световна сензация

Сякаш за една нощ чудото, наречено “дубайски шоколад” завладя...

Сподели

 

Не разбирам как някой може да готви и да снима едновременно. Не им ли полепва копър по телефона?

И как не си изпускат телефоните в тенджерата?

Снощи готвих. Понеже го правя рядко, внимавам всички да разберат за него, а от домашните вкъщи очаквам (и получавам) аплодисменти и скандирания.

Готвих паста (макарони, спагети, талиатели, пенне и всички италиански думи за онова вариво) с гъби и сметана.

Много вкусно стана, сега ще ви разкажа и на вас.

Необходими продукти:

1 пакет макарони Спондж Боб (разбира се, става с всичко друго, но тези повишават шанса 4-годишния любител на краставици да хапне и нещо по-смислено).

200 гр печурки

1 шепа сушени манатарки за аромат (излизат към 1.50 – 2 лв, не гледайте, че струват 10 лв за 100 гр).

Кутийка готварска сметана

1 връзка пресен лук

½ връзка магданоз

Малко бяло вино за вкус и повече – за пиене докато готвите

сол, черен пипер, олио (зехтин)

gybi-mushroom-pasta-cream

Начин на приготвяне

Преди всичко накисвате сушените манатарки във вода, за да омекнат.

Междувременно слагате пастата да се вари по стандартния начин.

На другия котлон загрявате мазнина в касеролка, за да изглежда по-автентично. Аз ползвам олио, защото така и не разбрах вредно ли е да се готви със зехтин или не.

Нарязвате връзката пресен лук на ситно и запържвате леко. Гъбите се измиват добре и се нарязват на не много дребни парчета, защото после и без това намаляват.

Мокрите манатарки се превръщат в една пихтиеста ароматна топка, която накълцвате криво-ляво и добавяте при гъбите.

Посолявате, слагате и черен пипер и почвате да бъркате умело с дървена шпатула, за да се задушават.

Добавяте малко вино и продължавате да бъркате. Слушате музика, танцувате си.

gybi-smetana-pastaГъбите полека-лека ще пуснат сос, който ще трябва да изчакате да изври. Като намалее значително и гъбите потъмнеят, близко сте до края.

Нарязвате половин връзка магданоз, добавяте го, бъркате си с дървената шпатула, отпивате от винцето, мислите се за Гордън Рамзи и Моника Белучи едновременно.

Не оставяте гъбите да останат само на масло, защото сосът ще стане много гъст. Сочно да е. Изливате кутийката сметана (от 250 мл, не от 500, че е много), разбърквате.

Когато започне отново да ври, вашият фантастичен, уникален, аплодируем гъбен сос със сметана е готов.

Междувременно трябва да не сте загорили макароните, а да сте ги прецедили и да сте ги оставили настрани.

Pasta-Italiana-Large-Serving-Bowl-by-RosannaСипвате в чинии с италиански дизайн, добавяте две лъжици сос със сметана и гъби отгоре, сервирате и сядате да си чакате аплодисментите.

Това, което аз не направих, е да настържа кашкавал отгоре, но пък направих салата с краставици, че да разведрим малко тежичкия вкус на макароните със сметана.

В крайна сметка детето изяде цялата салата, ние с таткото – всичките макарони, вечерта броим за успешна.

Следващия месец, когато отново готвя, вероятно ще направя телешко с грах. Казват, трудно било :)

P.S. В 1001 рецепти имат вариант на паста с гъби, сметана, пилешко и мащерка. Вероятно ще е божествено :)))