Не разбирам как някой може да готви и да снима едновременно. Не им ли полепва копър по телефона?
И как не си изпускат телефоните в тенджерата?
Снощи готвих. Понеже го правя рядко, внимавам всички да разберат за него, а от домашните вкъщи очаквам (и получавам) аплодисменти и скандирания.
Готвих паста (макарони, спагети, талиатели, пенне и всички италиански думи за онова вариво) с гъби и сметана.
Много вкусно стана, сега ще ви разкажа и на вас.
Необходими продукти:
1 пакет макарони Спондж Боб (разбира се, става с всичко друго, но тези повишават шанса 4-годишния любител на краставици да хапне и нещо по-смислено).
200 гр печурки
1 шепа сушени манатарки за аромат (излизат към 1.50 – 2 лв, не гледайте, че струват 10 лв за 100 гр).
Кутийка готварска сметана
1 връзка пресен лук
½ връзка магданоз
Малко бяло вино за вкус и повече – за пиене докато готвите
сол, черен пипер, олио (зехтин)
Начин на приготвяне
Преди всичко накисвате сушените манатарки във вода, за да омекнат.
Междувременно слагате пастата да се вари по стандартния начин.
На другия котлон загрявате мазнина в касеролка, за да изглежда по-автентично. Аз ползвам олио, защото така и не разбрах вредно ли е да се готви със зехтин или не.
Нарязвате връзката пресен лук на ситно и запържвате леко. Гъбите се измиват добре и се нарязват на не много дребни парчета, защото после и без това намаляват.
Мокрите манатарки се превръщат в една пихтиеста ароматна топка, която накълцвате криво-ляво и добавяте при гъбите.
Посолявате, слагате и черен пипер и почвате да бъркате умело с дървена шпатула, за да се задушават.
Добавяте малко вино и продължавате да бъркате. Слушате музика, танцувате си.
Гъбите полека-лека ще пуснат сос, който ще трябва да изчакате да изври. Като намалее значително и гъбите потъмнеят, близко сте до края.
Нарязвате половин връзка магданоз, добавяте го, бъркате си с дървената шпатула, отпивате от винцето, мислите се за Гордън Рамзи и Моника Белучи едновременно.
Не оставяте гъбите да останат само на масло, защото сосът ще стане много гъст. Сочно да е. Изливате кутийката сметана (от 250 мл, не от 500, че е много), разбърквате.
Когато започне отново да ври, вашият фантастичен, уникален, аплодируем гъбен сос със сметана е готов.
Междувременно трябва да не сте загорили макароните, а да сте ги прецедили и да сте ги оставили настрани.
Сипвате в чинии с италиански дизайн, добавяте две лъжици сос със сметана и гъби отгоре, сервирате и сядате да си чакате аплодисментите.
Това, което аз не направих, е да настържа кашкавал отгоре, но пък направих салата с краставици, че да разведрим малко тежичкия вкус на макароните със сметана.
В крайна сметка детето изяде цялата салата, ние с таткото – всичките макарони, вечерта броим за успешна.
Следващия месец, когато отново готвя, вероятно ще направя телешко с грах. Казват, трудно било :)
P.S. В 1001 рецепти имат вариант на паста с гъби, сметана, пилешко и мащерка. Вероятно ще е божествено :)))