Единственият правилен начин за приспиване на бебе

Виж още

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Когато Деми Мур срещна Мария Бакалова…

Има истинска Пепеляшка и нейното име е Мария Бакалова....

Сезонът на книгите

Най-сладкият миг е когато най-сетне си успял да наместиш...

Сподели

Дали и кога ще заспи бебето е въпрос номер 1 за всяко семейство и техните съседи от първия ден след раждането.

Как обаче се приспива бебе. От както има интернет, съветите за приспиване на бебе са точно толкова много, колкото и съветите как НЕ се приспива бебе.

Като цяло, можете да избирате между:

Кърмене докато заспи
Носене на ръце
Люшкане в люлка
Пускане на приспивна песничка
Галене по главичката
Даване на биберон

Когато бебето се превърне в малко детенце, докъм две, вариантите се обогатяват с четене на приказка и гледане на филмче.

За всеки, повтарям за всеки от тези начини има хиляда довода ПРОТИВ.

Първото ми дете заспиваше със сукане до година и половина. Всички ми казваха, че съм луда и до първи клас ли съм щяла да го кърмя.

Второто ми дете заспиваше в първите месеци на ръце. Всички ми казваха, че съм луда и какво съм щяла да правя като свикнело то да го дундуркам.

Първото ми дете, след като го отбихме с рев в продължение на три нощи, започна да заспива с филмче. Всички ми казваха, че съм луда и знаела ли съм аз колко е вредно за детския мозък да заспива, облъчен с Тутиту и Пингу.

Второто ми дете от третия месец нататък заспива с люшкане в леглото вечер, а през деня – с возене в количката в коридора. Всички ми казват, че съм луда и докога съм щяла да я друсам в тая количка.

Наскоро бутането в количка беше заменено от държане на пръстчето и ънкане в продължение на 10 минути. Понеже се приспиваме така от съвсем скоро, още никой не се е намерил да ми каже, че съм луда и знаела ли съм аз какво ще си направя на гласните струни от толкова ънкане и как ще се върна към пеенето после.

Първото ми дете, онова, което щеше да суче до първи клас и да му се промие мозъка с филмчета, понастоящем заспива след лека нощ, мамо, както повечето пет годишни деца. Да, понякога четем приказка, понякога правим масаж на гръбчето, понякога заспива на дивана, но вече отдавна не суче.

Второто дете вероятно ще си смени начина на заспиване още 14 пъти докато стане на пет, но знанието, което имам от първото ми дете, ми позволява да направя следния смел извод:

Единственият правилен начин за приспиване на бебе или дете е този, който работи.

Това е. Ако вашето дете заспива само и на тъмно, така да е. Ако обича да се гушка, гушкайте си го докато заспи. Или си го кърмете. Или му стискайте леко петичката. Заспива ли бебето ви така, значи е правилно.

Така или иначе приспивателните методи се променят на всеки месец, месец и половина и нищо не е завинаги, дори да ви струва така докато с едната ръка държите пръстче, а с другате дрънкате с дрънкалка от 45 минути, надвесени над легъцето като буква Г.

А на всички съветници, които ви казват как НЕ СЕ Прави, им връчете ревящото за сън бебе и им гледайте сеира. :)