Как да си улесните живота в първите дни след раждането

Виж още

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Когато Деми Мур срещна Мария Бакалова…

Има истинска Пепеляшка и нейното име е Мария Бакалова....

Сезонът на книгите

Най-сладкият миг е когато най-сетне си успял да наместиш...

Сподели

Да се погрижиш за себе си със същото внимание, с което се грижиш и за новороденото си детенце е най-важното нещо за бързото възстановяване.

Във време, в което влизането бързо във форма след раждането е едва ли не въпрос на престиж, аз, вече майка на две деца, спокойно мога да ви кажа, че това са пълни глупости.

За никъде не трябва да бързате. Не е нужно да хуквате да въртите домакинството на третия ден, нито пък да почвате да правите коремни преси на втория месец. Раждането е най-енергоемкия процес в целия живот на човека, и сте в пълното си право да си почивате и да се възстановявате бавно и славно.

Дори да си мислите, че имате сили, което в началото вероятно ще е така заради адреналина, пазете леглото. Четете, гледайте филми или мачовете от европейското (в моя случай), но не се правете на майки-героини. Има време за това.

В първите дни след раждането, още в родилното, можете да направите много, за да се възстановите по-бързо, да стартирате успешно с кърменето и да вземете максималното от първите дни с детенцето си.

Няколко неща, които ми помогнаха на мен да се чувствам като на курорт в Шейново при второто си раждане:

За шевовете от раждане:

Ако имате шевове, ще ви посъветват близките ви да ви правят отвара от смрадлика. Нека ви я носят в спортно шишета, от онези с накрайника, защото обливането с тях е много по-лесно заради насочената струя.

Ако не можете да си седнете на дупето, навийте един чаршаф на руло и после го сгънете на кравайче. Седнете отгоре така, че дупето ви да е в отвора. Идеалния вариант е да имате възглавничка против хемороиди или малко детско поясче за плуване, но аз така и не си намерих такива нито първия път, нито втория. Идеята е болезненото място да не се опира в нищо. Така сядайте и вкъщи докато шевовете зараснат.

За гърдите и началото на кърменето:

Мажете се обилно и непрекъснато с гермастан и ланолин. Дръжте гърдите на въздух. В родилното всички ще правят това, така че не се притеснявайте.

За личната хигиена и бельото

Най-удобно е да сте със собствени стари гащи, които, ако се изцапат, просто да хвърлите в коша. Ако ще ползвате хартиено бельо за родилки, се уверете предварително, че ще ви стане, за да не се наложи да взимате посред нощ от съседките по стая, както стана с мен :) (Албена, благодаря ти :))

Винаги можете да поискате от персонала на болницата нова нощница и спално бельо (поне в Шейново е така), не се притеснявайте.

И вода, много вода

Пийте много вода. Поне по два литра на ден. Тя ще ви помогне кърмата ви да слезе по-бързо, ще ви помогне и да отидете до тоалетната по голяма нужда – нещо, което е супер важно в първите два дни след раждането и лекарите държат да знаят, че червата ви си работят нормално.

А на изписването, особено ако има фотограф, спокойно си сложете малко фон дьо тен, спирала и молив за очи :)

И майките сме хора!

Колко козметика е нужна на едно бебе – пълен списък