Ако средната продължителност на живота на една жена е 80 години, през 50 от тях тя е отговорна за храненето на себе си и околните. Това са 50 години по 365 дни по 3 яденета на ден или точно 54750 яденета.
А това са много, много пъти, в които да се питаме “какво да сготвя за вечеря” и да избираме рецепти, които да ни помогат да готвим по-бързо и без излишно цапане на съдове, печка и кухня.
Споделяме ви 3 съвета от опит за улеснение на живота в кухнята, като обещаваме скоро да пишем още по темата:
Супа в тава
Вдъхновението за тази статия дойде от нуждата да се измисли начин за варене на телешко месо без рис от извиране на супата по печката и пода. Тъй като тенджерата под налягане изглежда прекалено страшна, авторът на тази статия провидя следната удивителна възможност:
Да свари месото в дълбока тава от йена глас с капак, купена от Икеа.
Речено – сторено.
Напълних по-дълбоката част на тавата с достатъчно вода, сложих месото вътре, захлупих с по-плитката и го оставих в печката да си ври кртоко на 180 градуса за 2.5 часа. Когато отново отидох да го видя, водата беше понамаляла, месото сварено “на мозък”, а котлоните на печката ми си бяха чисти, защо супата вреше вътре във фурната. Чудо!
Добавих едро нарязани моркви, лук и 3 картфа, няколко зрънца черен пипер, дафинов лист, долях 1 чаша вода, за да има повече течност и след още 35 минути имахме чудно телешко варено в тава. С 0 чистенен на котлон този път.
Замразени зеленчуци
Замразените зеленчуци често се смятат за “втора ръка”, но това всъщност не е така. Компаниите производители замразяват най-хубавите, най-добре узрелите плодове и зеленчуци, често току що откъснати от полетата. Използва се бързо замразяване, което запазва всички полезни вещества докато пакета със замразени зеленчуци не се озове във вашата кухня.
Оттам насетне идеи много – един пакет замразени зеленчуци, със смешно ниска цена впрочем, са една крем супа, ако ги сварите и пасирате или чудесна гарнитура към месо, ако ги задушите.
Нищо не режете, не белите, не кълцате, можете да се презапасите, защото издържат по 6 месеца. Замразените плодове пък лесно се превръщат в сок, пюре, смути и всичко плодово, за което копнеете посред зима, но го няма.
Всичко се пече!
Печенето е най-здравословният, но и най-лесният начин за готвене. Нарязвате каквото искате в тавата, овкусявате, пъхате във фурната и след 1 час яденето е готово. През това време вие сте си догледали сериала, дочели сте си книгата, даже може и да се разходите навън, стига да се приберете навреме за изключването на печката.
Освен това печенето е най-здравословният начин за приготвяне на храна, така че печелите +1 точка в собствените си очи, че се грижите добре за семейството.
Впрочем, в печка могат се приготвят и всички замразени полуготови храни като пилешки хапки, рибни пръстчета, бланирашни за пържене картофи и т.н. Само ги поръсете с малко олио и ги пъхнете в печката.
След 40 минути вечерята е готова! :)
Засега толкова за улесненията в кухнята, скоро ще има и още идеи, сред които кулинарна лотария и Ден на филията. Но дотогава – елате да се запознаем във вайбър канала на нашата общност. В последните дни обсъждаме роботи за почистване на прозорци ;)