Сутрин с кафето, 30 април 2014

cake_and_coffee_ii_by_violetkitty92-d5h74oz

Пускаш радиото, а от него – реч на Станишев. Идват избори, но никой не знае как ще се гласува, а  Брандън от HONY ме кара за пореден път да се замисля дали да не сменя рязко попрището и да стана учител още сега, а не след 10 години, както тайничко планирам.

Сутрин с кафето, откакто преминахме към лятно часово време, обикновено тичам. Не, не спортувам, тичам из къщата, за да успея да изведа детето облечено и аз самата да не съм по халат.

Днес обаче, по чудо, което е нормално, защото днес е денят на Голямото чудо, станах толкова рано, че имам време дори да пиша.

Три неща ми направиха впечатление днес в най-голямата медия на света – Фейсбук.

„Объркай им схемата“ от Дневник (кликни, за да прочетеш статията)

Още в първия абзац обяснява защо дори интелигентните млади хора 20 дни преди изборите не знаят  как ще се гласува – че бюлетината е разделена на две, че ще имаме право на преференциален вот, че от ляво ще има квадратче, а отдясно – кръгче.

Вярвате или не, аз научих за всичко това едва онзи ден, на чаша вино и хапки от приятел, който работи за една от политическите партии. А ако нямах такъв приятел? Чу ли ли сте да се говори, да се пише и да се коментира на дълго и на широко начинът на гласуване на европейските избори?

Впрочем, то не се пише и говори дори за елементараното – какво аджеба избираме на тези избори, защото май бабите ще избират пак този, който ще им вдигне пенсиите…

Ако още днес научите как и защо се гласува на европейските избори в края на май и го разкажете на още поне 5 души и те направят същото, има шанс да променим нещата наистина, защото само с мрънкане във Фейсбук не става, нали знаете.

Радио Звезда – гласът на левия спектър

Някой много, но наистина много се е постарал, за да направи това онлайн радио. Подгответе се психически, като кликнете на линка, най-вероятно ще чуете Станишев. Реч на лидера на партията по радиото. По едно много съвременно изглеждащо и с отличен дизайн онлайн радио.

Само мен ли ме побиха тръпки за размерите и амбициите на тези хора? И защо реформаторския блок в това време си правя селфита и се държат като кино-актьори, а не като политици?

Създателят на Humans of New York разказва пред студенти как завързва разговор с непознати, за да ги снима

Ако не сте чували за HONY, сте пропуснали едно от най-големите и смислени фейсбук явления за последната година.

Фейсбук страница Хората на Ню Йорк

Брандън се занимава с фотография от 4 години, но голямата му сила е да снима непознати хора по улиците на ню йорк, да им задава кратки въпроси и да успява, с много енергия, както ще разберете от видеото, да превръща кратките изречения в чутовни истории, за които си мислиш през целия ден.

Общността, сформирала се около сайта е най-добронамерената онлайн общност, в която съм попадала. Толератни и човечни, каквито хората по принцип са. Освен ако не са от с. Розово, но това е една друга тъжна история.

Та Брандън бил поканен от дъблински университет, за да получи награда. И да говори пред студентите за работата си, затова как заприказва непознатите в ню йорк и как успява да измъкне от тях малките бисерчета истина за живота.

Докато бях студент, най-близко до съвременността човек, с когото Алма Матер ме срещна, беше Михаил Горбачов, слязъл от световната политическа сцена едва 15 години по-рано.

Едва в университета разбрах, че френския, който уча, е език не само от учебника и касетофона, но и от списанията, сериалите и интересните книги.

И колкото повече продължавам да си мисля за това колко ощетени от към млади и адекватни на времето си преподаватели са децата в училище, толкова повече ми идва да свия рязко в професионалното си развитие и да стана учител.

Да, знам, че съм луда, но не можем да критикуваме децата колко са зле, а да си седим кротко на топличко по офисите и да очакваме някой друг да свърши най-трудната работа с образованието на децата.

Днес кафето е п0-скоро ристрето, без захар и без никаква музика. Но горчивия вкус има своите предимства. Събужда те рязко, нали.