Страшните въпроси за парите, които трябва да си зададем само веднъж

  1. Какво ще стане със семейството ни, ако се случи нещо с един от нас?
  2. Искам ли да събирам пари от познати и непознати за лечение?
  3. Финансово готови ли сме да платим образованието на децата си?
  4. Каква пенсия ще получавам?
  5. Искам ли децата ми да ме издържат, когато остарея?
Подсказка: “не” и “не знам” не са правилните отговори 😉 
Калкулатор за евентуалната ви пенсия: https://www.moitepari.bg/kalkulatori/pensionen_kalkulator.aspx
За илюстрация ви показвам моя резултат – родена 1981г жена, брутна заплата 2 000 лв. Както и да се променят цифрите дотогава, съотношението между работна заплата и пенсия винаги е 2:1
Какво можем да направим
1. Да знаем къде ни отиват парите от заплатата
Ако често изпадате в състояние „сметката излиза, парите ги няма“, е добре да отделите време и да сложите в ред финансите си. Използвайте таблица или лист и химикалка, както ви е удобно и запишете всички разходи, за които си спомняте от последната ви заплата – битовите сметки, таксите за извънучилищни занимания, подаръци за рождени дни, козметик, фризьор, ремонт на колата.
За някои ще се сетите лесно, за други по-трудно, но това е нормално. ние често харчим пари без да се усетим, защото животът ни се върти от сутрин до вечер между печеленето и харченето на пари.
Ако сметката ви е излязла, т.е успели сте да си спомните къде са ви отишли всички пари – чудесно, това беше най-трудната част от задачата. Ако обаче ви се губят едни 100-200-300, а на някои хора и по 1000 лв на месец, стреснете се и разберете, че харчите живота си без да знаете.
Как така харчите живота си ли? Ами колко време сте работили за тези пари? Колко часа от живота ви сте прекарали на работното място, за да спечелите безцелно похарчените 200-300-1000 лв? Е, честито, нито парите ви ще се върнат, нито изработеното време. Дано си е заслужавало онова, за което не помните, че сте платили толкова пари…
2. Да решим за какво ни е важно да си харчим заплатата
Много често нашите действия са обратни на мислите ни. Ето например всички казваме, че здравето е най-важно, но ядем, пием и пушим сякаш сме безсмъртни.
Казваме, че не искаме да тежим на децата си като остареем, но не правим нищо, за да ги облекчим – не стига, че живеем нездравословно, т.е ще сме болни и стари, но и не отделяме никакви пари настрана и се надяваме, че държавата ще ни отпуска достойна пенсия (виж скрийшота по-горе отново).
И вместо да слагаме парите си там, където ни е мисълта, ние харчим за дрехи, вещи и преживявания, които ни задоволяват на мига усещането за „имане“, но всъщност ни отнемат от спокойствието за вбъдеще.
3. Да си намалим заплатата със 100 лв
Ако нямате нито един лев настрана и живеете от заплата на заплата, намалете си заплатата още следващия месец със 100 лв. С други думи – отделете си настрани още като си вземете заплатата. Най-добре – с автоматичен превод към друга сметка. Хората, които плащат кредити, знаят колко по-лесно е по този начин да се правят вноските, защото няма опасност да забравиш. Е, със спестяването е същото.
4. Да си направим застраховка
„E, ти нали си застрахователен брокер, затова ни говориш за застраховки“, ще кажете. Не, аз съм първо човек, направил си застраховка и след това чак разбрах, че мога да съветвам професионално и други хора да го правят.
Защо застраховка, а не просто на влог? Защото влогът може да го похарчите за всичко – от ремонт до почивка. А като внесете застраховката за годината, тези пари са си там и няма как да ги похарчите за банкет.
И защото 1000 лв в застраховка е повече от 1000 лв в банкова сметка. Още с първата вноска от 1000 лв човек получава всички екстри на застраховката си – спестените пари за децата, ако с него се случи нещо, парите за лечение и операции според условията на договора, възможността за лечение в чужбина – всичко! А ако имаш 1000 лв в банката, ти имаш само тях и нищо друго.
5. Да не забравяме, че винаги ще има „утре“
Много харесвам посланието „живей за мига“, но повечето хора като че ли го разбират като „харчи на мига“. Да, да си угаждаме с какво ли не тук и сега е много удовлетворяващо, но и доста безразсъдно, особено когато имаме деца. Ние невинаги ще сме млади и невинаги ще печелим толкова пари, колкото печелим в момента. И този момент ще дойде, можете да питате родителите си за това.
За лесен за изпълнение финансов план можете да ми пишете на velina@scribum.bg. Само от вас зависи да живеете както искате не само днес, но и занапред.