Какво ви трябва за успешно кърмене, освен гърди

Виж още

Давайте лимоните!

Давайте лимоните, ама от истинските, сочните, жълтите, ароматните, пораснали...

Когато Деми Мур срещна Мария Бакалова…

Има истинска Пепеляшка и нейното име е Мария Бакалова....

Сезонът на книгите

Най-сладкият миг е когато най-сетне си успял да наместиш...

Сподели

Кърменето, за разлика от храненето с адаптирано мляко, е по-евтино и по-лесно.

Не ви трябват шишета, мляко, уред за стерилизиране, термос и кутийки, в които да държите единични дози изкуствено мляко.

Трябват ви гърди и бебе. Даже гърдите не трябва да са големи, защото поне тук размерът няма значение.

Но освен гърди, за кърменето са необходими още няколко аксесоара, за които не подозирах, преди да се обзаведа с бебе.

1. Ланолин и Гармастан

garmastan-kyrmeneТова са две спасителни кремчета. С гармастан мажете когато зърната са разранени, а те обикновено се разраняват в първите дни, когато нито бебето, нито майката са напълно наясно с процеса на кърменето.

Мажете зърното, разхождате се голи из къщи и чакате да подейства. Когато дойде време за кърмене обаче, измивате с вода много хубаво и тогава давате на бебето да яде. Повече за крема вижте тук >>>

Ланолинът (продават го в аптеките като Лансинокс) е естествена мазнина, която е хубаво да мажете на зърната още преди да родите. Мажете и в родилното между кърменията.

20141110152407lansinohЛанолинът не трябва да се измива. Той поддържа защитния слой на зърната и им пречи да се разранят.

Има крем за зърна и на други марки – Крем за овлажняване на зърната на Avent, успокояващ крем за зърна на Maternea, крем за зърна на Medela (най-евтин от всички предложени), но първия месец на моето кърмене мина с Гармастан и Лансинох и затова имам мнение само за тях. 

2. Подплънки за кърмачки

Най-голямата изненада в кърменето за мен беше, че докато бебето суче от едната гърда, от друга също тече мляко. Не можеш да пуснеш само едното кранче, винаги потича и от двете.

Вероятно така става с повечето жени, затова и се продават подплънки за кърмачки.

Освен това, кърма започва да се отделя още преди бебето да се е сетило, че е гладно, при мириса на бебешки дрешки, при вида на друга майка, която си кърми бебето, изобщо, кърмата си тече на общо основание, когато си поиска.

За да не изпадате в неудобна ситуация навън и за да не се налага да преобличате бебе, защото сте го намокрили с кърма, използвайте подплънки за кърмачки за еднократна или многократна употреба.

Когато сте вкъщи, можете да подлагате кърпа, но навън малките кръгли подплънки са незаменими.

SANOSAN_podplankiИма на различни марки, някои са с лепенки, за да се закрепват за сутиена, други имат подсилен външен слой. За съжаление, някои имат неприятното свойство да отделят бели власинки. Аз лично съм най-доволна от тези на Sanosan, купувах си ги от DM

Можете да използвате и подплънки за многократна употреба (марката Medela я нямаше, когато кърмех аз, но при следващо бебе ще я пробвам, звучи обещаващо).

Задържат достатъчно, за да изкарате разходката с тях, после трябва да се изперат, да се изсушат и са готови отново за ползване.

Тъй като вие така или иначе ще си перете и сушите ежедневно, тези малки подплънки за многократна употреба няма да ви натежат.

3. Сутиен за кърмачки/ Безшевен потник

Изборът на удобен сутиен е ключов за здравето на гърдите и за целия процес на кърменето. Вкъщи, разбира се, е най-добре да седите без сутиен, за да не пречите на млякото да се движи по млечните жлези.

sutien-za-karmachkiКогато излизате обаче, без сутиен не може. Забравете за банелите. Забравете за пъш-ъп ефекта, изобщо забравете за всичко друго, освен за комфорта.

Притискането на млечните канали от неудобен сутиен или такъв с неправилен размер може да доведе до мастит (ей на, вижте ме мен), до задържане на кърма и изобщо до неприятни последствия.

Сутиените за кърмачки имат кукички, на които е закачена падаща предна част. Откопчавате когато искате да кърмите, после закопчавате.

На мен лично такива сутиени не ми бяха удобни, защото ми падаха подплънките. Носех безшевни потници и когато идваше време за кърмене, просто отмествах плата и подплънката, хранех и после се намествах, но аз нямам едър бюст.

Вероятно жените с големи гърди ще ви споделят друг опит.

И това е всичко. Както виждате, значително по-малко е от аксесоарите за хранене с адаптирано мляко, но все пак трябва да сте подготвени, за да не ви се налага да се прибирате вкъщи с две големи мокри петна отпред на блузата.

За шаловете за кърмене, дрехите за кърмачки и кърменето на открито – скоро.

Кърменето е любов :)

Още за бебета и майчинство:

Надъхващи мисли преди раждането

Закони на Мърфи за бебетата